//

Українська та єврейська спільноти Нью-Йорку прийняли делегацію Всеукраїнської Ради Церков

НЬЮ-ЙОРК – Після зустрічей у Вашингтоні глави українських конфесій прибули до Нью-Йорку, де зустрілись з лідерами єврейських громад США на запрошення президента Всесвітнього єврейського конгресу Рональда Лаудера (Ronald Lauder), повідомляє Інститут релігійної свободи.

 

Під час прийняття мова йшла про важливість для єврейської спільноти свободи віросповідання та розвитку діалогу з представниками інших конфесій. Водночас гості з України розповіли про власний досвід міжконфесійного порозуміння та співробітництва.

 

Після цього в Українському музеї Нью-Йорку делегація Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій зустрілась з українською громадою США. Присутні ознайомились із результатами візиту глав українських конфесій до Канади та діяльністю митрополита Андрея Шептицького по спасінню євреїв у роки Другої світової війни.

 

Представник ініціативи «Українсько-єврейська зустріч» Андріан Коротницький представив учасникам зустрічі мету візиту та склад делегації з України.

 

У своїй промові Головуючий у ВРЦіРО, Глава УГКЦ архієпископ Святослав (Шевчук) відзначив, що постать митрополита Шептицького як предстоятеля Української Греко-Католицької Церкви перевищила межі однієї конфесії – бо шану його вчинкам віддали представники різних релігій, та однієї національності – оскільки ініціативу його вшанування в Канаді проявила саме єврейська громада, а пропозицію про його відзначення в парламент Канади вніс депутат польського походження. Водночас постать митрополита Андрея вийшла і за межі кордонів України – адже його спадок був відзначений урядом іноземної країни.

 

Архієпископ Святослав подякував членам делегації ВРЦіРО та українській діаспорі за те, що такі історичні події з вшанування Андрея Шептицького як праведника світу стали можливими.

На завершення вечору п’ятниці, 27 квітня, усі охочі з делегації ВРЦіРО отримали можливість бути присутніми на богослужінні в синагозі Park East та взяти участь у вечері з нагоди зустрічі шабату (суботи), яка відбулась під егідою рабина цієї синагоги Артура Шнайєра і головного рабина м. Києва та України Якова Дов Блайха.

 

Наступного дня делегація ВРЦіРО відвідала будівлю ООН, де ознайомилась із роботою цієї інституції, а також вшанувала пам'ять жертв теракту 11 вересня 2001 року на місці останків від веж-близнюків Всесвітнього торгового центру в Нью-Йорку.

 

Нагадаємо, що з 22 по 29 квітня 2012 року делегація Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій відвідала Канаду та США на запрошення ініціативи «Українсько-єврейська зустріч».