//

Українська спільнота Риму взяла участь у щорічному Святі народів

У неділю, 20 травня 2012 р., в Римі уже двадцять перший раз відбулося традиційне Свято народів. «Зустріч і гостинність» – тема цьогорічного свята. Організаторами свята, як і кожного року, стали отці-місіонери Скалабриняни у співпраці Пасторального відділу «Мігрантес» та «Карітас» Римської Єпархії, Мерії міста Риму, Обласної Ради та етнічних спільнот міста Риму. Україну на Святі народів представляли парафіяни Української парафії Свв. Сергія і Вакха у співпраці Релігійного Товариства «Свята Софія».

 

Найбільшим виявом єдності у різноманітності стала Божественна Літургія в Базиліці Сан Джованні на Латерані, яку очолив Ґуеріно Ді Тора, єпископ-помічник Римської єпархії, у співслужінні численних священиків різних народів та обрядів. Від Української Греко-Католицької Церкви взяли участь о. Марко-Ярослав Семеген, пасторальний координатор для українців греко-католиків в Італії, о. Іван Кулик, настоятель церкви Свв. Сергія і Вакха в Римі, о. Маврикій Попадюк, ЧСВВ, генеральний протоконсультор Василіянського чину, о. Макарій Іванишин, ректор Собору Святої Софії в Римі, о. Іван Говера та о. Дмитро Квич.

 

Базиліка Сан Джованні на Латерані стала немовби веселкою, яку склали понад 150 етнічних громад міста Риму із своєю духовністю, обрядовістю, літургійною традицією, музикою та співами. Єпископ Ґуеріно у своїй проповіді під час Святої Літургії, звертаючись до присутніх у храмі молільників, наголосив: «Ми тут для того, щоб підкреслити нашу єдність і нашу різноманітність. Різноманітність, вираження різних культур, рас, відображає універсальність благодаті Христової, і допомагає нам жити разом і збагачувати один одного, творячи єдиний народ дітей Божих».

 

Традиційний для Свята народів спів Святої Літургії різними мовами і різноманітними наспівами та під супровід музичних інструментів, характерних для тої чи іншої культури, знову і знову став виявом багатющої традиції Церкви і її вселенського виміру. Прослава Бога в українській мові лунала під куполами Базиліки у літургійному гімні «Свят, Свят, Свят» у виконанні парафіяльного хору церкви Свв. Сергія і Вакха під керівництвом п. Галини Громик.

 

По завершенні Божественної Літургії відбувся почастунок традиційними стравами, які приготували представники спільнот, щоб представити кулінарне багатство своїх народів. Українська кухня на Святі народів була зорганізована п. Любомирою Жученко. Смачні українські традиційні страви швидко розходилися між учасниками свята.

 

Згодом свято продовжилось концертом, який виявляв пісенно-танцювальну гордість різноманітних культур. Традиційна творчість України була представлена співом Марти Фочук та танцювальним колективом «Горянка».

 

На Свято народів прибув також мер міста Риму Джанні Алеманно. Звертаючись під час концерту до присутніх на площі іммігрантських спільнот, мер міста підкреслив: «Свято народів – це дуже важливе свято, тому що в цьому місті іммігрантські спільноти є його важливою частиною, невід’ємною частиною. Без них Рим був би сумнішим та убогішим. Ми повинні працювати разом, щоб Рим зростав, дивитися разом в майбутнє, щоб могти подолати всякі перешкоди та ідеологічні схеми». «Це важливо для Риму, – додав мер, – зростати разом з багатьма етнічними спільнотами, які в ньому живуть». Це можливо, на переконання Джанні Алеманно, на «основі взаємної поваги, поваги до ідентичності іммігрантів, які приїжджають до Риму, а також поваги до ідентичності Риму, особливої уваги до того, що становить його коріння та історію». «Ці чудові представлення на Святі народів, – сказав мер, завершуючи свою промову, – це вияв того, що будучи сильні своїми коріннями, своєю ідентичністю, своїм християнським духом, ми завжди зможемо дивитися в майбутнє з надією. Я обіймаю всіх вас і відчувайте себе повністю громадянами Риму».

 

На площі перед Базилікою Сан Джованні на Латерані уже від самого ранку були виставлені палатки. Протягом усього дня бажаючі могли ознайомитися з елементами незнайомих культур завдяки виставці національних атрибутів, ручних виробів чи фотографій, традиційного національного одягу та інших експонатів, що презентували культуру та традиційну особливість того чи іншого народів.

 

Щоб показати і розповісти про українську культуру, вишиванки, різьбу по дереву, писанки, керамічні вироби, в українській палатці працювали п. Галина Задільська із дочкою Надією та сином Романом, п. Вікторія Чесневська із дочкою Катериною, п. Євгенія Куделич та п. Марія Говгера. Гарним виявом української гостинності був коровай, який спекла п. Анна Щукіна. На закінчення свята, за українською традицією, хліб-сіль розділили між собою всі присутні.

 

Свято народів є доброю традицією Риму, яка виявляє гармонійне поєднання різних культур в одному суспільстві, що не стає змішанням чи поглинанням різноманітних звичаїв, але збагачується людським досвідом з далеких і близьких кутків світу.

 

За матеріалами: www.ukr-parafia-roma.it / www.chiesaucraina.it