//

Україна в центрі уваги Генеральної Асамблеї ООН зі СНІДу

Зростання епідемії ВІЛ/СНІДу в Україні стане однією з головних тем засідання високого рівня Генеральної Асамблеї ООН зі СНІДу. Про те, що міжнародна спільнота занепокоєна українською ситуацією, говорить той факт, що поряд із генеральним секретарем ООН Пан Гі Муном, керівником програми UNAIDS, відкривати Асамблею запросили українку.

 

На засіданні планується розглянути вже існуючий прогрес, а також окреслити майбутні стратегії щодо глобальної боротьби із СНІДом. Уже визначено найголовнішу мету – звести все до нулів – кількість смертей, інфікування, дискримінацію.

 

В Україні ж сьогодні інша статистика, говорить директор Міжнародного альянсу з ВІЛ/СНІД в Україні, Андрій Клепіков. «Нуль бюджетних коштів на профілактику, нуль на замісну терапію. Ті ж програми, які працюють, через дії чиновників та правоохоронних органів все одно зводяться до нуля», – каже пан Клепіков.

 

Однією з головних проблем залишається фінансування державою спеціальних програм, закупівлі необхідних ліків. Найголовнішою профілактикою залишається інформування українців – що таке СНІД, як не допустити інфікування, що таке культура безпечного сексу. Але ж і про це в уряді мало говорять, наголошують представники громадських організацій. В Україні це завдання виконують лише недержавні організації за фінансування донорів та міжнародних організацій.

 

За словами голови державної служби України з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та інших соціально небезпечних захворювань, Олександра Федька, гроші з бюджету на СНІД є, і їх кількість щороку збільшується. Так, «у 2011 році передбачено 201 мільйон гривень, з цих коштів на купівлю антиретровірусних препаратів – 144 мільйони», – каже чиновник. Проте й не забуває додати, що Україна розраховує на фінансову допомогу міжнародної спільноти.

 

Голова Координаційної ради ВБО «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД», Володимир Жовтяк переконаний, що ті кошти, які Україна сьогодні виділяє на боротьбу із епідемією, використовуються неефективно, зокрема, ті препарати, які закупаються, є дорожчими та неякісними за існуючі аналоги.

 

Окремою проблемою, яка вже профігурувала у підготовчих документах до Асамблеї – є втручання українських правоохоронних органів у діяльність недержавних організацій, що працюють з ВІЛ-інфікованими. Серед порушень – створення списків тих, хто має позитивний статус, що є конфіденційною інформацією про особу.

 

Як сказав директор Міжнародного альянсу з ВІЛ/СНІД в Україні, Андрій Клепіков, за його десятирічну практику таке трапилося вперше.

 

«Мова йде про цілеспрямований комплексний наступ на неурядовий сектор. Комусь невигідно, щоб ці програми працювали, комусь вигідно, щоб наркозалежні люди продовжували купувати наркотики на чорному ринку. Цими програмами ми наступаємо на чиїсь бізнесові інтереси», – говорить Андрій Клепіков.

 

Тим не менш, напередодні Асамблеї, і урядовці, і активісти сподіваються на співпрацю, а також на те, що Україна буде виконувати міжнародні зобов’язання, і орієнтуватися на спільну глобальну мету – «Нуль».

 

Джерело: www.voanews.com