//

Україна потребує інтенсивної співпраці Держави, Церкви, Освіти та Науки – резолюція ІV Всеукраїнської науково-практичної конференції

13-14 січня у Кам’янець-Подільському національному університеті імені Івана Огієнка відбулась ІV Всеукраїнська міжконфесійна науково-практична конференція «Формування основ християнської моралі в процесі духовного відродження нації».

 

Участь у щорічному форумі взяли священники, науковці, освітяни, медики, представники правоохоронних органів, громадських організацій із Києва, Львова, Рівного, Вінниці, Чернівців, Хмельницького.

 

Хмельницьку обласну державну адміністрацію на конференції представляли начальник управління з питань внутрішньої політики Валентина Мойсеєнко та головний спеціаліст сектору у справах релігій та національностей управління з питань внутрішньої політики Микола Фурман.

 

Від імені міського виконавчого комітету делегатів вітав Василь Сукач, заступник міського голови Кам’янця-Подільського, голова оргкомітету конференції.

 

Як повідомляє з місця події для РІСУ Валентин Опря, конференція включала пленарні засідання, а також секційні обговорення. Так, цього року у полі зору учасників конференції опинились такі теми як «Сім’я. Церква. Держава», «Християнство i політика: минуле i сучасне», «Захист та збереження сім’ї як біблійного інституту», «Принципи виховання та навчання на основі християнської моралі», «Закони Божі – запорука здоров’я», «Взаємозв’язок між духовністю і здоров’ям територіальної громади», «Християнська мораль як відповідь на виклики XXI століття», «Патріотизм як прояв національно-релігійної свідомості» та інші.

 

"Дуже добре, що Україна стала відкритою для обговорення таких важливих проблем. Знаємо з історії: багато питань, які сьогодні тут піднімаються, свого часу були просто «табу». Християнство і наука колись були антагоністами, а сьогодні вже у вищих навчальних закладах проводяться конференції, де обговорюють питання духовності, християнських цінностей. Це вже говорить про те, що науковці та християни шукають діалогу", – зауважує Олександр Калабський, викладач національного університету «Острозька Академія».

 

"Подібні заходи – це як зерно, яке кидають у землю. Які будуть плоди – це залежить від багатьох обставин. Тут ми знаходимо можливості поділитися досвідом, обмінятися враженнями, знайти спільні точки дотику між представниками різних конфесій та науковців, спеціаліств у різних галузях, що є дуже важливо в епоху розбрату і взаємної ворожнечі», зазначає професор Семен Абрамович, викладач КПНУ ім. Огієнка.

 

«Ми бачимо, що кожна конференція зближує нас. Ми представники різних конфесій, маємо відмінності богослов’я. Але ми тут знаходимо ту спільну думку, саме не як фахівців богослов’я, не як священики, а як громадяни держави і міста. Незважаючи на всі розбіжності, які існують між нашими конфесіями, ми можемо працювати разом пліч опліч, допомагаючи один одному. І ця конференція збагачує нас не тільки науково, але й у питаннях християнства, моралі, духовності, служіння одне одному – от чому вона не лише наукова, але й практична", – поділився з РІСУ пастор Іван Міненко, головуючий Духовної Ради Кам'янця-Подільського.

 

Як і в минулі роки, учасники конференції прийняли резолюцію, в якій висловили спільний погляд релігійних діячів, науковців, освітян, медиків та держслужбовців на державно-конфесійні відносини та суспільно-релігійні процеси. На їхню думку, процес побудови демократичного високоморального громадянського суспільства в Україні потребує інтенсивної співпраці Держави, Церкви, Освіти та Науки.

 

«Наші спільні зусилля спрямовані на піднесення рівня духовності суспільства, його релігійної культури, утвердження цінностей родинного життя. Любові до ближнього, милосердя, громадянської відповідальності та суспільної злагоди; позбавлення проявів релігійної нетерпимості, фанатизму чи екстремізму», – зазначено у тексті резолюції.

 

Постійні учасники щорічних конференцій зазначають, що більшість задумів Першої науково-практичної конференції, що відбулась на базі Кам’янець-Подільського національного університету ім. І. Огієнка у січні 2008 року, вдалося здійснити. Але головна їхня мета полягає в постійній кропіткій роботі, спрямованій на формування основ християнської моралі в процесі духовного відродження нації.

 

Делегати конференції доручили Духовній Раді Кам’янця-Подільського підготувати звернення до Президента України, Верховної Ради, Кабміну та інших профільних державних структур з приводу необхідності збільшення у вищих навчальних закладах гуманітарних дисциплін, запровадження викладання «Християнської етики» у освітніх закладах всіх рівніх аккредитації.

 

Також учасники конференції пропонують запровадити на рівні держави друк підручників, зошитів, щоденників для шкіл з використанням біблійних цитат морально-етичного змісту й вивчити питання про створення дорадчого органу з числа представників всіх релігійних конфесій при міністерстві освіти і науки з метою перегляду навчальних підручників для шкіл на відповідність їх змісту загальнолюдським та морально-етичним цінностям.

 

Делегати конференції також рекомендують повернутися до питання відновлення богослівського факультету на базі Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка.

 

Цьогорічна резолюція в деяких пунктах дублює минулорічний документ, прийнятий учасниками III конференції. Науковці та душпастирі зазначають, що їхні звернення не завжди доходять до своїх адресатів, а не отримавши відповіді на попередні питання, важко рухатись далі. Тому вкотре закликають владу всіх рівнів до активнішого діалогу.

 

Джерело: РІСУ