//

Україна має можливість вступу до ЄС, – посол Європарламенту в УКУ

Україна має можливість вступу до ЄС. Однак наша держава має чітко задекларувати свої прагнення – як варіант це може бути односторонній протокол України, долучений до Угоди, в якому буде зафіксовано, що метою України у відносинах із ЄС є повноправне членство.

 

Таку думку висловив посол Польщі до Європейського Парламенту, колишній віце-міністр закордонних справ Польщі Павел Коваль в УКУ, де він прочитав гостьову лекцію «Співпраця між ЄС та Україною: нелегкі будні, добрі перспективи».

 

Павел Коваль наголосив: «Угода про асоціацію, яку нині випрацьовує ЄС та Україна, є винятковою, вона також передбачає можливість економічної співпраці, йдеться про певні квоти для України». Однак, за його словами, переговори ведуться уже досить довго, і якщо не вдасться їх завершити до кінця головування Польщі у ЄС, то потім процес ускладниться і навіть може бути «затриманий» на декілька років.

 

З цього приводу професор УКУ, історик Ярослав Грицак наголосив, що потрібно розділяти український уряд та Україну, оскільки за останніми опитуваннями, більшість українців хочуть бути в ЄС, така тенденція є стабільною, і прагнення бути у євроспільноті зростає: «Україна має певні амбіції, незалежно від уряду. Однак знання українців про ЄС досить вибіркові», – зазначив історик.

 

На думку Ярослава Грицака, Європейський союз мав б виразно сказати урядові Януковича, «що ЄС не потерпить певних стандартів у політиці, що переслідування опозиції чи утиски свободи слова є неприпустимими. Євроспільнота має дати сигнал, що є певні речі, які вона толерувати не буде», – наголосив професор УКУ.

 

Прес-служба УКУ