//

УГКЦ вшановує пам’ять о.Маркіяна Шашкевича, котрий національно і духовно відроджував Україну

З нагоди двохсотріччя з дня народження о.Маркіяна Шашкевича (6 листопада 1811 року) та з приводу його річниці смерті (7 червня 1843 року), Блаженніший Святослав звернувся з Посланням до українського духовенства та мирян. Глава УГКЦ закликав бачити у постаті цього священика приклад любові до свого народу, який захищав його права і свободи та підносив культуру і духовність.

 

Незважаючи на коротке життя о. Маркіяна (32 роки), його внесок у формування українського національного духу та національне пробудження нашого народу є неоціненним. «Великий поет, визначний лінгвіст, а передусім невтомний, ревний і святий священик, котрого Господь послав нашому народові в часи великого духовно-культурного занепаду, щоб пробудити його, показати йому його гідність і велич, скерувати його на шлях національного та духовного відродження», – таким бачить його особу Глава УГКЦ.

 

Як зауважив Блаженніший Святослав: «В наш час, коли простежується велика прірва між народом та його правителями, коли так мало є людей, які справді дбають про майбутнє українців, Церква, дивлячись на постать цього свого славного сина, закликає священиків і всіх, хто не байдужий до долі власного народу, наслідувати ідеал, що його втілив отець Шашкевич: щиро любити свій народ, бути завжди близько до нього, ревною працею йому служити, відважно захищати його права і свободи, невтомно підносити його культуру і духовність, щоби цей народ міг сповнити своє покликання в історії та вповні розвинути свої, Богом дані, таланти».

 

Цитуючи слова Митрополита Андрея, Блаженніший звернув увагу на велич та силу слова о. Маркіяна: «Ідея Маркіяна була поштовхом всього нашого національного відродження. Подібно до рибалок, які стали Христовими апостолами і словом своїм струснули старим світом, Шашкевич став апостолом нашого національного пробудження і струснув свідомістю мільйонів русинів-українців. Це про нього колись влучно сказала Наталя Кобринська, що в Галичині Шашкевич першим «ударив палицею Мойсея у зледенілу скалу народних почуттів. І бризнув струмінь живого слова і живої народної літератури».

 

У своєму Посланні Глава УГКЦ подякував Богові за те, що «дав нам цього праведника духу, який так ревно і жертовно служив народові й Церкві». Закликав духовенство та вірян наслідувати його приклад у молитві, праці та жертовності для рідного народу. «Нехай він знову пробудить в усіх нас Духа Божого, навчить любити свій народ, не забуваючи», – сказав Блаженніший Святослав.

 

Пригадуємо, що опрацювати та видати звернення з нагоди святкування 200-річчя з дня народження отця Маркіяна Шашкевича постановив Синод Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ, проходив 25 - 26 травня 2011 року у Львові-Брюховичах.

 

Джерело: Департамент інформації УГКЦ

 

Додаток:

Отець Маркіян Шашкевич народився 6 листопада 1811 року в с. Підліссі, Золочівського повіту в Галичині, в сім'ї священика.

 

Учився спочатку в гімназії у м. Бережанах, а з 1829 року − у Львівській семінарії. В час перебування в семінарії Шашкевич розпочав свою творчу діяльність; тоді ж він організував літературний гурток молоді. Перші твори Шашкевича з'явилися в збірнику «Русалка Дністровая» (1837).

 

Перу о. Маркіяна, крім ряду поезій, належить кілька прозаїчних творів. Найвизначніший з них − казка «Олена», високо оцінена Іваном Франком.

 

Шашкевич був одним з поетів «Руської трійці», організатором цього гуртка і невтомним культурним діячем. Крім поезій і прозових творів, йому належать переклади на українську мову сербських народних пісень, віршів чеських і польських поетів.

 

Помер о. Шашкевич 7 червня 1843 року.