//

УГКЦ відзначено двома нагородами Мінприроди

В рамках Міжнародного екологічного форуму «Довкілля для України» відзначено два екологічні проекти Української Греко-Католицької Церкви.

 

25 квітня в Міжнародному виставковому центрі у Києві відбулося нагородження переможців Всеукраїнського конкурсу «До чистих джерел», який проводило в 2011 році Міністерство екології та природних ресурсів України.

 

Серед переможців конкурсу Івано-Франківська духовна семінарія, яка здобула перше місце на основі реалізованого проекту під назвою «Виконання заходів по заощадженню води як підсумок закріплення екологічних знань, отриманих студентами завдяки курсу «Екологічної етики»». Отримуючи нагороду, ректор Семінарії, протоієрей Олександр Левицький, подякував за таке високе визнання природоохоронної діяльності інституції духовної формації, а також звернув увагу присутніх на те, що коли людство належним чином усвідомить свою відповідальність за природу перед Богом і перестане поводитись як автономний власник створеного світу, то таким чином стануть можливими неймовірні позитивні зміни в нашому навколишньому середовищі.

 

Лауреатом Конкурсу став також Центр Капеланського душпастирства Івано-Франківської єпархії УГКЦ, який отримав спеціальну подяку Міністерства екології та природних ресурсів за Інформаційний вісник «Дар Божий», присвячений висвітленню проблематики забруднення водних ресурсів, цінності води у процесі життєдіяльності людини та необхідності бережливого ставлення до води як до Божого дару.

 

Обидва нагороджені проекти були реалізовані з ініціативи та за підтримки Бюро УГКЦ з питань екології. Екопроект Івано-Франківської духовної семінарії здійснений за фінансової підтримки благодійних організацій Комунікантес та Реновабіс. Даний проект направлений на зменшення витрат води (встановлені аератори дозволяють більш ніж вдвічі зменшити пропускну здатність кранів без суттєвих втрат у комфорті), енергоносіїв необхідних для постачання теплої води, зниження негативного впливу установи на довкілля, а також поширення в церковному середовищі та українському суспільстві інформації про зразкові практичні можливості дружнього ставлення до навколишнього середовища.

 

Пригадаємо, що конкурс «До чистих джерел» проводився на виконання Постанови Кабінету Міністрів України з метою розширення та інтенсифікації в суспільстві практичної природоохоронної діяльності, спрямованої на охорону і поліпшення стану джерел, річок та водойм України, раціональне використання водних ресурсів, підвищення екологічної і правової обізнаності громадян щодо охорони водних ресурсів шляхом залучення широких верств населення до практичної природоохоронної роботи і розвитку громадянських екологічних ініціатив.

 

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології