//

УГКЦ організовує духовну терапію для алкозалежних

Десятиденний терапевтичний курс реабілітації для алкозалежних пройде 12-21 грудня у реколекційному будинку, що в рідному селі Патріарха Йосифа Сліпого – у Заздрості на Тернопіллі. Одначе Церква поки не може зробити цей курс безкоштовним.

 

Зголошуватися до участі у курсі під назвою “За тверезість життя” можуть люди із залежністю від спиртного з усієї України. У поточну групу реабілітації уже набрали семеро учасників. Відтак вільними є ще п’ять місць, повідомив кореспонденту РІСУ Володимиру Морозу голова Міжєпархіальної підкомісії “За тверезість життя” Комісії УГКЦ у справах душ пастирства охорони здоров’я отець-доктор Андрій Логін.

 

“Набір груп ми проводимо протягом двох-трьох місяців. Реабілітація, яку називаємо духовною терапією, триває у реколекційному домі, що у селі Заздрість у Теребовлянському район. Учасники груп – чоловіки і жінки різного віку,” – каже о. А. Логін.

 

Люди дізнаються про духовну терапію із оголошень у церквах, від родичів, із передач на радіо “Світанок”, публікацій у пресі.

 

“Усі священики, які започаткували у парафіях “Золоті книги тверезості”, а таких уже 80, працюють з людьми індивідуально, самі підходять до парафіян,” продовжує голова підкомісії.

 

Отож географія залучення алкозалежних до реабілітації – значна. Це і Закарпаття, Івано-Франківщина, Львівщина, Тернопільщина, Рівненщина, Миколаївщина.

 

“Та, на жаль, ми поки не маємо змоги зробити участь у курсі безплатною. Учасники мають за свій кошт подбати про доїзд, заплатити за харчування, працю людини, яка їм готуватиме їжу. В один день це складає 180 гривень, за курс – 1800 гривень,” – зауважує о. А. Логін.

 

З іншої сторони, плата є моментом, через який до реабілітаційного курсу приєднуються справді мотивовані люди.

 

Курс “За тверезість життя” – не медикаментозний. Неодмінний елемент реабілітації – ранкова і вечірня молитва, літургійне життя.

 

“Ми допомагаємо людям відновити зв’язок із Богом і водночас опиратися на здоровий глузд. Від 2009 року курсом охопили понад 50 людей, але ми не даємо 100% результат, не кажемо: “Прийдіть, і ми все вирішимо”. З тих учасників попередніх груп, з якими досі підтримуємо зв’язок, понад 50% провадять тверезе життя,” розповідає голова підкомісії.

 

До слова, зв’язок із підкомісією після реабілітації частіше зберігають чоловіки. Натомість жінки часто після курсу “зникають”, – продовжує духівник.

 

“Жінки поривають, бо, як я побачив, колишня залежність у них викликає дуже болісні емоції,” – деталізує отець А. Логін.

 

Довідка:

Зголоситися до участі у курсі реабілітації можна за тел. (098) 552-95-13. Телефонувати можна у робочі дні. Останній термін подачі заявки на участь – понеділок, 12 грудня.

 

При підкомісії “За тверезість життя” діє консультативно-просвітницький центр, працівники якого надають консультації з подолання алкозалежності як окремим особам, так і сім’ям – адже від проблеми страждають і родичі залежних. Також центр організовує тренінги для різних вікових груп з метою поширення здорового способу життя.

 

У Тернополі центр діє за адресою вул. Замонастирська 1, 2-й поверх, в приміщенні ТФБ "Карітас". Тел (098) 552-95-13. У Львові – на вул. Пр. Червоної Калини, 70 (пр. Івана Павла ІІ, 1), храм Різдва Пресвятої Богородиці. Тел. (096) 417-06-23. Адреса центру у Стрию - вул. Виговського,8 храм Всіх Святих Українського Народу. Їхати потрібно із залізничного вокзалу маршрутним таксі "Орлан" №1, 1в, 2в, 2г, 4, 10,16; з центру міста маршрутним таксі Орлан" №2,7. Тел. (097) 954-24-07.

 

За інф. www.sober-way-of-life.org.ua
Джерело: РІСУ