//

У Зарваниці помолилися за мільйони українців, які живуть за кордоном, щоб вони “не чулися сиротами при вільній Україні”

“Міжнародна піша проща мігрантів і їхніх родин із Самбора до Зарваниці - одна з найдовших, найбільш організованих і якісних прощ в Україні. За якість беремо її духовний зріз. Ми хочемо подякувати прочанам, особливо молоді, тим, чия модерація була справді дуже доброю і духовно глибокою. Подякувати тим прочанам, які взявши на себе тягар в таке дуже тепле літо, в молитві, з любов’ю до Бога, випрошували для нашого народу, нашої Церкви, мігрантських родин і всієї четвертої хвилі українських мігрантів у світі потрібних ласк, аби ми залишилися собою, аби ми лишилися християнами, щоби ми розмовляли своєю мовою, щоби молилися у своїй Церкві і шанували могили своїх батьків”, - з такими словами звернувся до прочан у Зарваниці Голова Пасторально-місійного відділу УГКЦ Владика Йосиф (Мілян) після Святої Літургії.

 

Учасники VII Міжнародної пішої прощі мігрантів і їхніх родин подолали 280 км. До Зарваниці дійшли 350 осіб з 15 країн.

 

Духовний координатор прощі, виконавчий секретар ПМВ о. Василь Поточняк розповів, що на Молитовному полі духовного центру «Зарваниця» постане пам’ятник заробітчанам-українцям. Це буде каплиця у вигляді півкулі, обперезаної меридіанами, що символізує географію заробітчанства.

 

“Ми збираємо кошти на пам’ятник заробітчанам. Щоб цей пам’ятний знак був пам’яттю про те, що сталося на переломі 2000 року в Україні внаслідок байдужості людей, котрі продають свої голоси за гречку, котрі мають рабське мислення, вибирають владу, яка потім з них знущається. Все це веде до роз’єднаних сімей, до трагедій, аж до смертей”, - зазначив духовний координатор VII Міжнародної пішої прощі мігрантів і їхніх родин.

 

Біля майбутнього пам’ятника отець Василь Поточняк відслужив молебень за участі всіх прочан. Паломники помолилися за мільйони українців, які живуть за кордоном, щоб вони “не чулися сиротами при вільній Україні”.

 

“Немає правди про українського мігранта. Народ змушений був виїхати через складні обставини і за це ніхто не сидить в тюрмі, ніхто не вибачається, ніхто не дбає про те, щоб людей повернути. Суспільство мовби змирилося. Окремі родини б’ються мов об стінку. Таке враження, що це норма, щоби тато і мама поїхали за кордон на 5-10 років і не могли повернутися в Україну. Хочеться, щоби народ жив у своїй хаті і не мучився на чужині, а їхав тут відпочивати, виступати, презентувати свою державу, бо ми не гірші ні правдою, ні історією, ні руками, не талантами. Дякую паломникам, які приїхавши до України на коротку відпустку, бажали йти у прощу, щоби Бог змилувався над нами і над нашим українським народом і настановляв нас на свідоме життя, на свідомі вибори, на свідоме ставлення до своєї Батьківщини”, - заявив після молебню виконавчий секретар ПМВ.

 

Учасники VII Міжнародної пішої прощі мігрантів і їхніх родин також взяли участь у фестивалі прочанської творчості "Вечорниці в Зарваниці".

 

Нагадаємо, десятиденна проща від Самбора до Зарваниці тривала з 3 до 12 серпня. Організатор прощі - Пасторально-місійний відділ УГКЦ.

 

Джерело: www.ugcc.org.ua