//

У ЄС вимагають звільнити в'єтнамського священика-дисидента

Верховний представник Євросоюзу з питань зовнішньої політики і політики безпеки Кетрін Ештон виразила стурбованість рішенням в'єтнамської влади відновити тюремне ув’язнення католицького священика і правозахисника Нгуєна Ван Лі. Про це повідомляє newsru.com.


Він відбував восьмирічний термін за вироком 2007 року. Але минулого року у зв'язку з різким погіршенням стану його здоров'я і частковим паралічем термін був призупинений на рік.


Як повідомила в п'ятницю прес-служба європейського зовнішньополітичного відомства, стан здоров'я Нгуєна Ван Лі як і раніше викликає сильне побоювання, зберігається високий ризик його смерті.


"Верховний представник знов повторює заклик ЄС звільнити всіх мирних правозахисників у В'єтнамі", - сказано у повідомленні.


Пані Ештон закликала В'єтнам дотримуватись основних прав людини, включаючи свободу слова.


Нагадаємо, що 25 липня поліція прибула в Нья Чанг, резиденцію єпископа міста Хюе, де жив священик,  і заарештувала його. Поліцейські викликали швидку допомогу, оскільки отець Лі Ван останніми роками був частково паралізований.


Державний департамент США видав з цього приводу спеціальну заяву, в якій говориться, що Сполучені Штати "глибоко стурбовані" арештом священика.


Крім того, міністр закордонних справ Канади піддав різкій критиці арешт священика-дисидента.


Також у справу про переслідування опозиції у В'єтнамі втручаються міжнародні організації з прав людини. Представник Human Rights Watch для Азії Філ Робінсон заявив, що останній арешт "виявляє жорстокість і несправедливість в'єтнамської комуністичної партії".