//

У Яремче святкування Дня міста розпочали Святою Літургією

31 липня програму святкування Дня міста Яремча розпочала святкова Літургія у храмі Різдва Івана Хрестителя. На Службу Божу зібралося багато яремчанців, учасників святкувань із різних регіонів України, гостей нашого міста, міська влада на чолі з головою Яремча Василем Онутчаком. Урочисту відправу служили: о. мітрат Василь Мельничук, протосинкел Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ, о. Богдан, декан Яремчанський, о. Ілля, о. Мирослав, о. Петро, о. Андрій. Після закінчення Літургії всі вийшли на церковне подвір’я, де відбулась молитва за єдність українського народу.

 

«Боже, ущедри та благослови нас. Світлом лиця Свого просвітли і помилуй нас. Так молились у цей день за добро та благополуччя у нашій вільній, незалежній державі. Сьогодні стоїмо біля цього Господнього храму у центрі наших Карпат, де зібралися люди не тільки з нашої області та України, а й з цілого світу. У цей прекрасний день молимося за добрих Єпископів, провідників церкви та держави. Яремчанська земля виховала добрих священиків, які трудяться не тільки у часи незалежності України, але й відстоювали нашу віру в нелегкі часи тоталітарного більшовицького атеїзму. Отці Мирон, Порфирій, Михайло Косило та продовжувачі тієї доброї традиції, молода генерація священиків, які зараз служать у Яремчі. Ми сьогодні повинні тішитись і радіти, бо у Яремчі нині зібрана вся Україна. На противагу всім гаслам та висловам наша держава є єдиною, свідченням цього є люди, які немов відображають своєю присутністю карту України. Вітаємо нашу міську владу, вітаємо всіх наших гостей і декларуємо, що ми є єдині діти українського народу. Молимось та благаємо: Боже нам єдність подай, бо в єдності - сила народу! Слава Ісусу Христу!» - зазначив у своїй промові о. Василь Мельничук.

 

До присутніх звернувся ведучий Дня міста Євген Нищук (відомий ведучий Помаранчевого майдану та багатьох інших всеукраїнських заходів) зазначивши, що представники з усіх областей України у спільній молитві розділили скорботу за нашими співгромадянами, які загинули на шахтах Донеччини та Луганщини, і цим самим висловили, що ми єдині у скорботі та радості. Також він нагадав, що у зв’язку із загальнодержавною жалобою святкування переноситься на завтра, 1 серпня.

 

Міський голова Василь Онутчак також акцентував, що Яремчанщина передає свої щирі співчуття сім’ям загиблих шахтарів, і у зв’язку з цим переносить святкування Дня міста. «…Звичаї, традиції, українська мова – от що найважливіше, що об’єднує нас – славний український народ від княжої доби, часів козаччини, УНР та ЗУНР до теперішнього часу. Ми всі – єдина нація, тому гасло нашого свята «Яремче єднає Україну»… Тож єднаймося, шануймо один одного! У цьому є сила українського народу. Завтра на нашому майдані буде величне свято, а сьогодні – приспущені прапори, і ми всі разом сумуємо за загиблими шахтарями», – наголосив міський голова.

 

Автор: Олег ДЗЕМ’ЮК для прес-служби єпархії

Джерело: kolomyya.org