//

У в'язницях Еритреї 3000 ув'язнених християн

Уряд Еритреї – один з найбільш репресивних у світі режимів – тримає в тюремному ув'язненні 3000 християн, «де вони мусять терпіти погане ставлення, позбавлені нормальної їжі та лікування, їх примушують відмовитись від своєї віри». Про це йдеться в повідомленні організації «Christian Solidarity Worldwide».


Ця організація – частина коаліції, яка закликає Раду з Прав людини при Організації Об'єднаних Націй (United Nations Human Rights Council) розслідувати випадки систематичного порушення прав людини в цій африканській країні.


Спочатку колонізована Італією Еритрея була передана до складу Етіопії 1952 р. У кінцевому рахунку після громадянської війни, яка тривала десятиліття, Еритрея повернула собі незалежність 1993 р. під верховенством Ісайяса Афверкі, марксиста, який отримав військову підготовку в Китаї за часів Мао Дзедуна. Сьогодні Афверкі залишається на чолі правлячого тоталітарного режиму Еритреєї.


Організація «Репортери Без Кордонів» (Reporters Without Borders)  вважають ситуацію зі свободою слова в Еритреї найгіршою в світі.


Колись християнська земля, де домінували монофізити, що відкинули Халкідонський Собор 451 р. (4-тий Вселенський), а сьогодні країна з населенням 5,8 мільйонів осіб, яка  наполовину заселена мусульманами, 30% населення – християни-монофізити, що належать до Еритрейскої Церкви, ще 3% жителів католики.


Однак уряд визнає існування в країні тільки ісламу, Ерітрейскої Церкви, Католицької та Лютеранської Церков. Прихильників інших конфесій систематично заарештовують і ув'язнюють. Насамперед, це стосується вірних різних протестантських деномінацій. Але прихильники офіційно визнаних конфесій знаходяться в такому ж важкому становищі. Належність до ісламу або Еритрейскої Церкви не забезпечує недоторканності від переслідування. Так, 2005 р. уряд, не зважаючи на церковні канони, призначив мирянина управляти Еритрейскою Церквою, а наступного року Патріярх цієї Церкви був повалений. У 1998 р. уряд націоналізував католицькі школи і медичні клініки; 2008 року влада конфіскувала всю церковну власність у столиці країни.


За матеріалами www.sedmitza.ru