//

У Відні відбулася передача уряду протосинкела для католиків візантійського обряду в цілій Австрії

14 вересня 2011 року Кардинал Крістоф Шенборн, Архиєпископ Віденський, Ординарій для католиків візантійського обряду в цілій Австрії, номінував пресвітера Юрія Коласу, священика Львівської архиєпархії, протосинкелом для католиків візантійського обряду у цілій Австрії.

 

Отець Юрій Коласа перейняв уряд від мітрата доктора Олександра Остгайм – Дзеровича, який був поставлений протосинкелом 9 червня 1996 року Кардиналом Шонборном. Мітрат Остгайм – Дзерович також сповнював служіння як парох центральної парохії Святої Варвари у Відні від червня 1969 року. У вересні 2000 року парохіяльний уряд Святої Варвари перейняв пресвітер д-р Тарас Шагала.

 

Департамент інформації УГКЦ

Додаток:

 

Ординаріат для католиків візантійського обряду в цілій Австрії, був створений на підставі декрету Апостольської Столиці, ч. 221/45, від 3 жовтня 1945 року. Цим ж декретом Святійший Отець призначив Архиєпископа Відня повноправним ординарієм для католиків візантійського обряду в цілій Австрії. В листопаді 1945 року було призначено першого протосинкела для католиків візантійського обряду, пралата д-ра Мирона Горникевича.

 

Сьогодні до ординаріату належать вірні Української Греко-Католицької Церкви, Румунської Греко-Католицької Церкви, Угорської Греко-Католицької Церкви, Словацької Греко-Католицької Церкви, Білоруської Греко-Католицької Церкви, Російської Греко-Католицької Церкви, Болгарської Греко-Католицької Церкви та Мелхітської Греко-Католицької Церкви. Загальне число вірних що проживають в різних федеральних землях Австрії, близько 20 000 осіб. Душпастирське служіння здійснюється у наступних містах: Відень, Грац, Клагенфурт, Лінц, Зальцбург та Інсбрук.

 

Джерело: www.ugcc.org.ua