//

У Відні пройшла екуменічна конференція

У австрійській столиці пройшла екуменічна конференція за участю православних, католицьких і протестантських богословів.

 

Зустріч, на якій обговорювалося ставлення Церков до нехристиянських релігій, ще раз підтвердила, що центральними елементами міжрелігійного діалогу є взаємний інтерес і прихильність до етичних цінностей. У той же час було наголошено на необхідності виявляти і враховувати відмінності між релігіями і долати можливі напруження.

 

Православну Церкву на конференції представляв румунський богослов Йоанн Мога. З позицій Католицької Церкви виступав професор Інсбруцького Інституту систематичної теології Роман Зібенрок. Позицію протестантських церков висвітлював реформатський теолог професор Ульріх Кертнер.

 

Східні Церкви в області міжрелігійного діалогу в даний час зосередилися на християнсько-ісламських відносинах, заявив Йоан Мога. Він зазначив, що існують загальні тенденції як в християнстві, так і в ісламі, захищати моральні цінності, і це стає основою для міжрелігійного діалогу. Румунський богослов також розповів про недавню дискусії про присутність ікон у румунській школі. Мусульманські імами в суперечці виступили на боці православних, захистивши присутність ікон в класах шкіл.

 

Доповідь реформатського теолога Ульріха Кертнер була присвячена питанню «теології релігій»: що необхідно враховувати теологам, щоб домогтися деескалаційного ефекту? Католицький теолог зосередив свою увагу на декларації II Ватиканського собору «Nostra Aetate», яка регулює відношення Католицької Церкви до нехристиянських релігій.

 

За матеріалами: sedmitza.ru