//

У Відні поховано Отто фон Габсбурга

Сьогодні, 16 липня,  у Відні в церкві оо. Капуцинів у цісарській усипальниці поховано Архикнязя Отто фон Габсбурга. За стародревньою церемонією, коли жалобна процесія підійшла до Капуцінеркірхе, церемоніял Улріх Валтер фон Ліпп три рази постукав у двері церкви. Після третього разу капуцин з церкви запитав: «Хто просить про відвідини?». Церемоніял відповів, назвавши повне ім’я померлого, перерахувавши усі титули, включно з титулом наслідника королів галицько-волинських, третім в офіційній черзі титулів Глави Дому Габсбургів. На що отримав відповідь: «Ми такого не знаємо». Тоді церемоніял промовив традиційну формулу: «Отто, смертний і грішний чоловік», лише після цього двері церкви були відкриті й торжественна, але жалобна процесія віденських капуцинів попровадила смертні останки Архикнязя до церкви. Ця церемонія покликана підкреслити, що імператори Священного Римського Цісарства німецької народності і їхні наслідники австрійські цісарі є смертним і грішними людьми, щоб оберегти носіїв корони від візантійських спокус обожествлення володаря.

 

Після Служби Божої і похоронного обряду тіло Архикнязя спочило разом з тілом дружини Реґіни фон Габсбург у крипті церкви. Перед цим останньою особою похованою в крипті віденської Капуцінеркірхе була остання цісарева і галицько-волинська королева Зіта Пармська.

 

На похорон Архикнязя Отто прибули представники усіх монарших домів та держав Європи. На жаль, Україна на державному рівні не була представлена.

 

Після церемонії у Капуцінеркірхе у Віденській катедрі св. Стефана особистий легат Його Святості Папи Бенедикта ХVІ Віденський Архиєпископ Високопреосвященний Владика кардинал Крістоф Шенборн очолив заупокійну Службу Божу за Архикнязем Отто. У Службі Божій співслужили представники єпископату з усіх коронних земель Австрійського цісарства.


За матеріалами dnevnik.hr