//

У Венесуелі піднялася хвиля вандалізму проти священних зображень

Венесуелу останнім часом потрясла хвиля вандалізму, направленого проти священних зображень. Це викликало сплеск взаємних звинувачень серед опонентів на політичній арені країни.


Велика частина акцій вандалізму була направлена проти статуй і зображень "Божественної Пастушки" - шанованої в країні святої заступниці. Присвячений їй щорічний фестиваль є найбільшим заходом в Латинській Америці.


У західному штаті країни - Ларе вандали вистрілили в обличчя одному із скульптурних зображень Пастушки. Інша частина скульптурної композиції - вівці, була варварським чином розбита.


За кілька минулих тижнів в штаті Яракуй вандали обезголовили статую доктора Хосе Грегоріо Ернандеса, якого в країні почитають як святого, а  скульптурі "Діви Коромото" відрубали руки. Багато священних зображень були замазані червоною фарбою, повідомляє Reuters.


"Це жахливі події, які до глибини ображають почуття віруючих", - заявив в інтерв'ю місцевому телебаченню один з  представників Католицької Церкви країни Ісус Гонсалес де Зарат.


Нікого з вандалів спіймано не було. Деякі вважають, що відповідальність за скоєне можуть нести послідовники сатанинських культів. Проте багато жителів країни покладають провину на політиків.


Соціаліст Уго Чавес, який часто заявляє про свою прихильність до католицтва і нерідко  використовує в промовах релігійну фразеологію, впродовж 12 років свого правління різко критикував церковних єрархів. Як відзначає агентство, він не міг пробачити католицьким лідерам ту підтримку, яку вони надали його противникам, які в 2002 році на короткий час усунули його від влади.


Міністр внутрішніх справ країни Тарек ель Айссамі присягнувся покарати тих, хто стоїть за вандалами. За його словами, він підозрює, що таким чином була зроблена спроба дискредитувати уряд.


Методи вандалів глава МВС порівняв з діями режиму Піночета в Чилі, де, за його словами, в роки диктатури релігійні символи також піддавалися оскверненню заради дискредитації лівих рухів. При цьому він підкреслив, що жоден інший уряд так не поважає релігійну свободу, як той, який він представляє.


Тим часом багато прибічників опозиції вважають, що напади на статуї - це робота лівих екстремістів з числа войовничих прибічників Чавеса.


Відомий венесуельський колумніст Фернандо Родрігес підкреслив, що атеїстична природа марксизму, який був ідеологією груп, що колись підтримували Чавеса, а також недавні різкі випади президента проти католицьких лідерів, - все це дає привід підозрювати в здійсненні актів вандалізму його прибічників.

 

Джерело: www.newsru.com