//

У Великому Пості дозвольмо, щоб Христос дедалі більше нас просвічував

Під час повчання, виголошеного перед проказуванням молитви «Ангел Господній» у неділю, 3 квітня 2011 р., Бенедикт XVI закликав наново оживити в собі дар Христового світла, отриманий у Хрищенні.

 

«Яким є наше ставлення до Ісуса?» – запитував Святіший Отець у світлі євангельської розповіді про оздоровлення сліпонародженого, в якого Спаситель питав: «А що ти про мене думаєш?». Той чоловік розпізнав знаки, здійснені Божим Сином, а тому від «світла очей» перейшов до «світла віри», тоді як фарисеї, «закам’янілі серцем», не хотіли прийняти чудо, «тому що відмовилися прийняти Ісуса як Месію». І навіть батьки оздоровленого відмежовуються від сина зі страху перед іншими.

 

«Також і ми через Адамів гріх народилися “сліпими”, але в купелі Хрищення були просвічені Христовою благодаттю», – сказав у цьому контексті Папа, додаючи, що гріх поранив людство, вкидаючи його в темряву смерті, але в Христі заясніло нове життя, бо «у Ньому, зміцнені Святим Духом, ми отримуємо сили, щоб перемогти зло та чинити добро».

 

Вручення під час Хрищення запаленої свічки, – вів далі Святіший Отець, – є символом, який допомагає зрозуміти й прийняти те, що отримуємо у цій Святій Тайні. І коли наше життя просвітлюється Христовим таїнством, то зазнає радості визволення від того всього, що загрожує його повному здійсненню. Ось чому, за словами Папи, готуючись до Пасхи, слід оживити дари, отримані в Хрищенні, «оте полум’я, яке, іноді, є в небезпеці погаснути». «Оживляймо його молитвою та любов’ю до ближнього», – закликав Бенедикт XVI, ввіряючи великопосний подвиг заступництву Пречистої Діви Марії, аби «усі могли зустрітися з Христом, Спасителем світу».

 

Джерело: Радіо Ватикан