//

У ватиканській лікарні «Бамбіно Джезу» запустили нову програму з лікування онкологічних захворювань за допомогою дорослих стовбурових клітин

Ватиканська дитяча лікарня «Бамбіно Джезу» повідомила про запуск нової програми лікування онкологічних захворювань, яка забезпечить більше 20 відсотків всіх пересадок кісткового мозку в Італії. 11 квітня в лікарні відкрилося нове відділення з пересадки кровотворчих стовбурових клітин, де і почала працювати програма під назвою «МІТА-2» -- Міждисциплінарне відділення новаторської терапії.
Пересадка кровотворчих стовбурових клітин є однією з передових терапій, з технологічної точки зору. Вона здатна вилікувати захворювання з несприятливим прогнозом: лейкемію, лімфоми, природжений імунодефіцит -- або ж стани, що значно погіршують якість життя пацієнта (наприклад, таласемію, яка у відсутності пересадки вимагає постійних переливань крові і прийому ліків, направлених на попередження надлишку заліза від переливань).

 

Ще у 2010 році Департамент онкологічної гематології дитячої лікарні «Бамбіно Джезу» обладнав чотири приміщення, що стали найбільш активним педіатричним центром пересадок у всій Італії. Всього було зроблено 107 пересадок, тобто 20 відсотків всіх кровотворчих пересадок в країні. Цього року планується провести 140 пересадок.

 

«МІТА-2» має сьогодні в своєму розпорядженні шість нових приміщень, в яких госпіталізовані діти і їх батьки можуть користуватися найкращими біомедичними технологіями, а комфортна обстановка у відділенні допомагає дитині краще перенести період госпіталізації і ізоляції. Відділення  спроектоване відповідно до найсучасніших критеріїв біоінженерії, що сприяє зведенню до мінімуму ризиків інфекції для дітей з ослабленим імунітетом.

 

Нове відділення покликане, з одного боку, відповісти на зростаюче число запитів про пересадку, а з іншого – буде присвячено найскладнішим випадкам, наприклад частковій імуногенетичній несумісності батька-донора і дитини. Сьогодні такі випадки є передовим фронтом трансплантології кровотворчих клітин. Надалі планується побудувати в одній з римських філій лікарні «Бамбіно Джезу» так звану «Cell Factory». Її відкриття заплановане на 2012 рік. У лабораторіях «Cell Factory» виготовлятимуться біоматеріали для клітинної і генної терапії.


Нове відділення прикрашене різноколірними панелями, стіни розписані сюжетами з улюблених казок маленьких пацієнтів.

 

Директор Департаменту онкологічної гематології і центру трансплантацій професор Локателлі пояснив, що 75-80 відсотків дітей з онкологічним діагнозом сьогодні повністю видужують завдяки таким терапевтичним методам, як хіміотерапія, хірургія, радіотерапія, пересадка кровотворчих стовбурових клітин. Для деяких видів злоякісних пухлин відсоток одужання ще вищий. А нові дослідження, що проводяться лікарнею «Бамбіно Джезу», перш за все націлені на розробку індивідуального підходу до кожного онкологічного хворого, з тим, щоб кожна дитина могла  отримати найбільш ефективні і найменш небезпечні особисто для неї методи лікування.


Більш детальну інформацію можна отримати, написавши за адресою ufficiostampa@opbg.net

 

Джерело: Радіо Ватикан