//

У Ватиканській Апостольській Бібліотеці зберігається близько 200 тис. фотографій

У Ватикані зберігається колекція з майже 200 тис. фотографій, які є унікальними джерелами інформації про історію Церкви. Про це розповіла Барбара Ятта, керівник відділу преси та зображень Папської Апостольської Бібліотеки. Вона зазначила, що колекція є дуже багатою і ще мало дослідженою науковцями. На її думку фотографії, які тут зберігаються, можуть значно допомогти у вивченні історії папства і всієї Католицької Церкви в період з другої половини XIX ст. до теперішніх днів, бо Папи завжди любили цей вид мистецтва.

 

«Варто згадати про Григорія XVI – першого Папу, якого сфотографували разом з близькими співробітникам ще в далекому 1845, через п'ять років після виникнення фотографії. Також і Пій IX дуже сприяв розвитку цього мистецтва: стимулював фотографів, проводив відповідні кампанії. Його наступник Лев XIII присвятив навіть один вірш латинською мовою мистецтву фотографії», – розповіла співробітниця Папської бібліотеки.

 

Барбара Ятта каже, що багато фотографій, що зберігаються в Папській колекції надіслали єпископи, священики, віруючі з різних куточків планети, тому вони є цінними джерелами інформації про життя єпархій, парафії і католицьких громад на різних континентах. Цих фотографій дуже багато – від 150 до 200 тис. Крім того, в колекції зберігаються фотографії самих пап, співробітників Римської курії, зображення з різних важливих подій у житті Риму, Папської держави і міста-держави Ватикан. «Це не тільки історія Римської курії і папства, але всієї Католицької Церкви», – зазначила співробітниця Апостольської Бібліотеки.

 

За матеріалами radiovaticana.org