//

У Ватикані завершився міжнародний форум на тему нової євангелізації

Як ми вже повідомляли, 15-16 жовтня 2011 р., у Ватикані проходив міжнародний симпозіум «Нові євангелізатори для нової євангелізації. Слово Боже зростає і поширюється», організований Папською Радою сприяння новій євангелізації. Першого дня пополудні в ватиканському залі для загальних аудієнцій та концертів імені Папи Павла VІ пройшла зустріч нових євангелізаторів, яку відкрив архиєпископ Ріно Фізікелла, Президент Папської Ради сприяння новій євангелізації. Під час тієї зустрічі були обговорені різні сфери нової євангелізації, виклики, які ставить перед нею сучасне суспільство, зокрема, секуляризація, яка особливо відчутна в Європі та Північній Америці. А ввечері відбулась зустріч учасників міжнародного симпозіуму із Святішим Отцем Бенедиктом ХVІ, який звернувся до присутніх із словом та уділив апостольське благословення.

 

Папа зазначив, що учасники симпозіуму, зупиняючись над словами святого євангелиста Луки з книги Апостольських Діянь: «а слово Боже росло та поширювалось», змінили час цих двох дієслів, ставлячи їх у теперішньому часі, «росте» та «поширюється», бажаючи цим наголосити на важливому аспекті нашої віри: на переконанні, що Боже слово є завжди живим, у будь-якій історичній епосі, аж до наших днів, адже Церква його актуалізує своїм вірним переданням, звершенням Святих Тайн та свідченням вірних. Саме тому наша історія є продовженням історії першої християнської спільноти. Далі Вселенський Архиєрей запропонував призадуматись над тим, на який ґрунт сьогодні потрапляє Боже слово, вказуючи на те, що як колись, так і в наші дні, воно може натрапити на закритість та відкинення, на різні способи думання та життя, що є далекими від пошуку за Богом та правдою. Однак, не зважаючи на актуальний стан людини, яка часто не може знайти відповіді на свої запитання про сенс життя та про правду і задовольняється проминаючим тимчасовим щастям, можемо ствердити, що Боже слово і далі росте та поширюється.

 

Папа вказав на три причини такої ситуації: по-перше: сила Слова не залежить передовсім від нашої дії, від використовуваних нами засобів, від нас, але від Бога, Який приховує свою силу у знаках слабкості, Який уприсутнюється у подуві тихесенького, лагідного вітерця (1 Цар.19,12) та виявляється на дереві святого хреста. Папа наголосив, що ми завжди повинні вірити у покірну силу Божого Слова. По друге: Боже слово і сьогодні падає на добру землю, що його приймає і дає плоди. Нові євангелізатори, на думку Святішого Отця, є частиною того поля, що дозволяє Євангелії добре рости та перемінити своє життя й життя інших людей. У світі, навіть якщо зло робить більше галасу, і далі існує також і добрий ґрунт для Божого слова. А третьою причиною того, що Боже слово й сьогодні росте та поширюється, є те, що Боже слово, насправді, досягло кінців землі. Також і сьогодні багато осіб, незважаючи на усі труднощі та перешкоди, з великою мужністю та ентузіазмом продовжують відкривати свої серця та розум на запрошення Ісуса, щоб з Ним зустрітись і стати Його учнями.

 

Вселенський Архиєрей зазначив, що Папська Рада сприяння новій євангелізації, яку він заснував минулого року, покликана допомогти Церкві у її місії, особливо у тих країнах, які, хоч і мають глибокі християнські коріння, однак, там люди збайдужіли до Божого слова. Бенедикт ХVІ також підкреслив, що бути евангелізаторами не є привілеєм, але завданням, що походить з нашої віри в Ісуса Христа, заохочуючи усіх, за прикладом пророка Ісаї, на запитання Господа Бога: «Кого б мені послати? Хто нам піде?», відповісти: «Ось я, пошли мене!» (див. Іс.6,8).

 

А сьогодні, 16 жовтня 2011 р., учасники міжнародного симпозіуму «Нові євангелізатори для нової євангелізації. Слово Боже зростає і поширюється», мали нагоду помолитись Службу Божу разом із Святішим Отцем у ватиканській базиліці Святого Петра. У своїй проповіді Папа зупинився над біблійними читаннями, що були призначені на це Євхаристійне богослужіння, зокрема, над євангельським уривком про необхідність платити податок Кесарю, «віддайте ж кесареве кесареві, а Боже Богові» (Мт.22,21), звертаючи окрему увагу на лицемірство фарисеїв, що, провокуючи Ісуса, запитали, чи потрібно платити податок Кесарю, та на те, що для нас, на відміну від фарисеїв та книжників з євангельського уривку, Ісусові слова мають велику цінність, адже Він є Дорогою, якою ми повинні іти, яка веде нас до правди та життя, Він є критерієм наших життєвий вчинків. Папа вказав, що Кесар забажав мати свій відбиток на кожній монеті, натомість Господь Бог – на кожній людині, яку Він сотворив. Місією Церкви є говорити про Бога та пригадувати усім людям, особливо християнам, про Боже право на них, на їхнє життя, чим Папа пригадав, яким є завдання євангелізаторів.

 

Джерело: Радіо Ватикан