//

У Ватикані введено нову систему контролю

"Великий Брат у Ватикані" – так газета "La Stampa" назвала нову систему контролю, що діятиме за Бронзовою Брамою з нового року. Кожен співробітник матиме перепустку з чіпом, що допоможе знайти його в будь-який час.

 

У статті, опублікованій в неділю, газета наголошує, що нові правила є реакцією на скандал з крадіжкою секретних документів з папських апартаментів і ватиканського Держсекретаріату, які пізніше опублікували в книжці італійського журналіста Джанлуїджі Нуцці.


У справі, відомій як Vatileaks, суд Ватикану засудив колишнього камердинера Папи Паоло Габріеле до одного з половиною років ув'язнення, а програміста з Держсекретаріату Клаудіо Шарпеллетті на два місяці ув’язненя з відстрочкою на п'ять років.


Відповідно до нових більш суворих правил безпеки, кожен співробітник Ватикану – як світський, так і церковний – входячи й виходячи через ворота, муситиме покласти в контрольну машинку нову магнітну картку обладнану чіпом, який допоможе визначити його місце перебування в будь-який час. Дотримання цих процедур будують забезпечувати солдати швейцарської гвардії.


Наступні результати скандалу Vatileaks – це посилення захисту архівів Ватикану і трудність доступу до них, – додає "La Stampa". Усі охочі мають задекларувати, що саме вони хочуть скопіювати з ресурсів архівів. Усі копії ретельно перевірить священик зі Словенії Мітьє Лесковар, який є експертом у таких справах.


Суворі правила не оминули також і апартаментів Папи, звідки колишній камердинер виніс копії багатьох секретних документів і конфіденційні листи. Він копіював їх, як зазначено, в секретаріаті Бенедикта XVI під час роботи.
Його наступник Сандро Маріотті не тільки не може займатися канцелярськими справами, але отримав також заборону затримуватися в кімнаті, де працюють два особисті секретарі Папи – священики Георг Генсвайн і Альфред Ксереб.


Відомий ватиканський журналіст Андреа Торніеллі зазначає, що магнітні перепустки були спочатку призначені тільки для контролю робочого часу осіб, які працюють в уряді Ватикану і Святого Престолу. Варто нагадати, що коли Папу Івана XXIII запитали про те, скільки людей працює у Ватикані, він якось жартома сказав: "Близько половини".


Обладнання магнітних карток чіпом, що допомагає визначити місце знаходження кожної людини у Ватикані, означає, що відтепер постійний моніторинг працівників є обов'язковим – підсумовує газета.


За матеріалами: wiara.pl