//

У Ватикані відбулася Літургія пам'яті папи Пія XII

9 жовтня в гротах ватиканської базиліки відбулася Літургія пам'яті Пія XII, папи, який помер 9 жовтня 1958 року. Її очолив кардинал Анджело Комастрі, архипресвітер базиліки св. Петра. Участь у Літургії взяли багато кардиналів, єпископів, священиків, монахинь і монахів, а також близько сотні мирян.

 

У своїй проповіді кардинал Комастрі зазначив, що під час Другої світової війни "не було мовчання" Пія XII, і процитував свідчення деяких відомих представників єврейського народу, серед яких Ейнштейн, Голда Меїр, Хаїм Вейцман, який 1949 року став першим прем'єр-міністром Ізраїлю. Кардинал Комастрі нагадав слова Вейцмана написані 1943 року: "Святий Престол, де тільки можливо, надає велику допомогу, щоб полегшити тяжку долю моїх співвітчизників, яких переслідують".

 

Кардинал Комастрі згадав також слова іншого керівника Ізраїлю, Моше Шарета, який після зустрічі з Пієм ХІІ сказав: "Моїм першим обов'язком було від імені єврейського народу подякувати вам, а через вас усій Католицькій Церкві за те, що було зроблено в багатьох країнах для порятунку євреїв".

 

За матеріалами Ватыканскае радыё