//

У Ватикані відбудеться Міжнародна конференція «Дорослі стовбурові клітини: наука та майбутнє людини й культури»

9-11 листопада 2011 р. у Ватикані відбудеться Міжнародна Конференція «Дорослі стовбурові клітини: наука та майбутнє людини й культури», організатором якої є департамент «Наука та віра» Папської Ради в справах культури.


Стовбурові клітини – це первинні клітини, що зустрічаються в усіх багатоклітинних організмах. Вони можуть самовідновлюватися шляхом поділу клітин, а також можуть розвиватись в досить велику кількість спеціалізованих типів клітин, тому вони є, так би мовити, своєрідною системою ремонту тканин тіла. Вивчення їх властивостей розкриває широкі можливості для застосування клітинної терапії в лікуванні різних важких захворювань, але з ними пов’язані важкі етичні проблеми.


На сьогодні існує дві можливості здобування стовбурових клітин з лікувальним потенціалом: з людських ембріонів (на дуже ранній стадії розвитку) або з пуповинної крові та інших органів дорослого організму. У першому випадку клітини видаляють з людського ембріона та переносять у хворий людський орган. Тим самим знищують щойно зачату людську істоту, а етична проблема полягає в тому, що неможна нищити людське життя, навіть з метою лікування іншого. Тому Церква підтримує науковців, які досліджують використання альтернативного джерела походження стовбурових клітин – пуповинної крові чи інших органів дорослої людини.


У четвер, 16 червня 2011 р., у Ватиканському прес-центрі, за участю Президента Папської Ради в справах культури, керівника департаменту «Наука і віра» та представника фармакологічного підприємства НеоСтем зі Сполучених Штатів Америки відбулася презентація листопадової конференції.

 

«Напевно, багато-хто ставить собі три запитання: Чому Папська Рада в справах культури залучена до ініціативи, яка стосується дослідження дорослих стовбурових клітин, чому існує співпраця з біофармацевтичним підприємством NeoStem та які проекти пов’язані з цією співпрацею», – зазначив на початку своєї промови о. Томаш Трафни, керівник департаменту «Наука і віра» Папської Ради у справах культури.


Щодо першого запитання, він зазначив, що відповідь слід шукати у місії цього ватиканського відомства, яка полягає в тому, щоб «вести діалог з різними проявами сучасної культури, сильно позначеної та сформованої наукою». «Відомо, – сказав о. Томаш, – що вже від деякого часу Папська Рада в справах культури займається поширенням серйозного діалогу між природничими та гуманітарними науками, особливо, філософією та богослов’ям, прикладом чого є проект STOQ (Наука, богослов’я та онтологічні питання). Рішення розглянути дослідження, які стосуються стовбурних клітин, є природнім наслідком шляху, взятого кілька років тому».


За словами представника Папської Ради в справах культури, розгляд цих питань також має на меті проаналізувати культурний вплив таких досліджень. Існує переконання, що відтворювальна медицина через деякий час відіграватиме важливу роль в переосмисленні самої медичної науки та її можливостей, що має значення також для розуміння людської істоти в широкому культурному контексті. Сучасна медицина взаємодіє з усіма вимірами культури: суспільним, законодавчим, філософсько-богословським, етичним чи економічним. «Йдеться про науку, яка оснащена багатьма сучасними технологічними засобами та ставить багато запитань в екзистенціальній сфері».


Щодо співпраці з підприємством NeoStem, о. Трафни зазначив, що йдеться про спільні моральні цінності, які полягають у захисті людського життя на будь-якій його стадії, а також у зацікавленні досліджувати культурний вплив наукових відкриттів. Він підкреслив, що можливість співпраці є відкритою для всіх інституцій, які розділяють такі ж цінності.


Джерело: Радіо Ватикан