//

У Ватикані видали документ, який містить пропозиції розв'язання світової кризи

24 жовтня Папська рада "Iustitia et pax" опублікувала спеціальне послання, присвячене проблемам світової економічної і фінансової кризи, " про вияв егоїзму, колективну жадібність і надмірне накопичення благ". Своїм документом під назвою "Для реформи міжнародної фінансової системи в перспективі публічної влади з повсюдними компетенціями", Папська дикастерія хоче допомогти представникам різних форм влади, а також усім людям доброї волі відповісти на виклик кризи, тому що "під загрозою знаходиться загальне благо людства і його майбутнє ".

 

У посланні Папської ради засуджується економічний лібералізм без правил та контролю, а також панування трьох сучасних ідеологій: утилітаризм, індивідуалізм і технократизм.

 

"Коріння кризи має не тільки економічну чи фінансову природу, а насамперед моральну. Економіка потребує етики для свого хорошого функціонування", - цитують в документі слова Бенедикта XVI. Представники Папської ради пропонують провести міжнародну фінансову реформу з метою більшого контролю за фінансами на глобальному рівні. "Необхідним є створення мінімального блоку правил, щоб керувати світовим фінансовим ринком", - наголошується в посланні. Підкреслюється необхідність створення нового інституту, який міг би виконувати функцію "Центрального світового банку", тобто управляти фінансовою системою на зразок центральних національних банків.

 

Крім того, звертається увага на термінову необхідність в новому наднаціональному органі політичної влади, яка народиться з вільної волі держав і буде служити спільному добру. Папська рада закликає залишити "вестфальську" систему міжнародних відносин і попрямувати до більшої інтеграції.

 

"Включитися в цей процес змін - це місія одночасно соціальна і духовна. Перейти від вавилонського духу, в якому панує розділення, до духу єдності в Дусі П'ятидесятниці. Тільки дух злагоди, який переможе поділ і конфлікти, дозволить людству бути по-справжньому єдиною сім'єю", - наголошується в посланні.

 

За матеріалами Ватыканскае радыё