//

У Ватикані триває симпозіум суб’ядерної фізики

Ватикан, а точніше ренесансний палац Пія IV у Ватиканських садах, упродовж трьох днів став столицею світової суб’ядерної фізики. Представники найбільших у світі акселераторів, найвідоміші експерти найдрібніших частинок у Всесвіті прибули на симпозіум, організованому Папською Академією Наук під гаслом: "Суб’ядерна фізика, минуле, сьогодення і майбутнє".

 

Теорія струн, кварки, чорні діри, темна матерія – це лише деякі з тем, що обговорюють там. Про теорію струн вже розповів один з її найбільших фахівців,  Джон Шварц. Європейську Організацію Ядерних Досліджень представляє її колишній директор, Роберт Аймар, який сприяв створенню найбільшого в світі акселератора найдрібніших частинок. На засіданні також бере участь головний фізик найбільшої лабораторії суб’ядерної фізики в США, П’єр Марія Oддон.

 

Обговорення проводить італійський професор фізики, Антоніо Зічічі. Він зазначив, що цю тему вперше обговорюють у Ватикані. Однак здатності долати нові межі, а саме цим і є суб’ядерна фізика, ми завдячуємо інтелектуальній скромності, яка "дозріла в серці католицької культури в особі Галілея, повноправного і улюбленого сина Католицької Церкви, як його назвав Іван Павло II 30 березня 1979 року. Завдяки Іванові Павлові II скарби галілейського вчення повернулися до себе додому, а Бенедикт XVI є їх добрим охоронцем", – сказав професор Зічічі.

 

За матеріалами: Radio Watykańskie