//

У Ватикані пояснили інцидент, що стався під час беатифікації

«Під час беатифікації Івана Павла II Ватикан не виявляв жодних нетактовних дій щодо лідерів Європейського Союзу», – в цьому запевнив прес-секретар Апостольської Столиці після публікації сенсаційної статті в «Corriere della Sera» («Вечірній кур’єр»).


Італійське видання поінформувало, що голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу де-факто був позбавлений можливості підійти до Бенедикта XVI після церемонії. Додатковим скандалом мало стати те, що голові Ради Європи Германові Ван Ромпею і президентові Європейського Парламенту Єжи Бузеку нібито приготували місця серед делегацій нижчої ланки. Це у щоденній газеті «Corriere della Sera» прокоментували, як вираз настроїв конфлікту між Апостольською Столицею і Європейським Союзом, який розгорівся після спроби маргіналізації християнських символів.

 

Як заявив о. Федеріко Ломбарді, після церемонії беатифікації була передбачена коротка зустріч Папи тільки з головами держав та урядів, про що і повідомили делегацію ЄС. А потім від імені ЄС Папу мав привітати президент Європейської Ради. Представник Ватикану також пояснив, що під час церемонії Герман Ван Ромпей сидів серед прем'єр-міністрів і глав урядів.


«Тому немає підстав говорити про утискання європейської установи з боку Ватикану», – сказав о. Ломбарді. «Навпаки, слова вітання, які Папа адресував пану Ван Ромпею, були виявом поваги. Участь у беатифікації Президента Європейської Комісії Жозе Мануеля Баррозу і голови парламенту Єжи Бузека Ватикані прийняли з великою радістю. Вимоги протоколу, однак, не передбачали їхньої особистої зустрічі з Папою Римським з цієї нагоди», – сказав директор прес-служби Ватикану.

 

З цього питання також висловилася прес-секретар Європейської комісії Піа Хенсен, яка заявила, що інцидент 1 травня не був дипломатичним, а виник тільки у результаті «незначної плутанини в протоколі». Вона запевнила, що відносини між ЄС і Ватиканом «дуже добрі», а інцидент вже з’ясували  і він не вплине на майбутні стосунки.

 

За матеріалами Radio Watykańskie