//

У Ватикані обрали нову стратегію ставлення до ЗМІ

У Ватикані обрали нову, більш сувору стратегію щодо ЗМІ, відповідно до якої за публікацію неправдивої інформації їм погрожує позов до суду. Тепер настав кінець толеруванню, яке було раніше характерним для цих відносин, – пише італійська газета «Il Messaggero».


Краплею, що переповнила чашу терпіння Ватикану стала опублікована на шпальтах італійського видання «Panorama» стаття, в якій його ватиканіст пише про те, що поважний кардинал, відповідальний за економічні справи Ватикану і близький співпрацівник держсекретаря кардинала Тарчізіо Бертоне, має 30-річного сина.


Речник Ватикану о. Федеріко Ломбарді в п’ятницю спростував цю інформацію і назвав її цілком безпідставною та «фальшивою». Водночас він категорично і ствердно зазначив, що держсекретаріат Апостольської Столиці залишає за собою право прийняти відповідні правні ініціативи на захист «оскаржених осіб» і у відповідь на неправдиву інформацію, яка виходить за рамки законного права на інформацію.


Італійська газета підкреслює, що після серії статей, що стосувалися переважно держсекретаря кардинала Бертоне, було проведено консультації на найвищих щаблях єрархії, щоб випрацювати план дій у відповідь на ці публікації в італійській пресі. У процес прийняття рішень задіяний новий радник Ватикану у справах комунікації, колишній римський кореспондент американського телебачення Грег Берк, котрий отримав завдання покращити інформаційну політику. Першою ознакою змін в стратегії, на думку видання, є оголошення про подання позовів на ЗМІ.


Водночас нагадується, що вже раніше Ватикан висловлював такі погрози у відповідь на книжку журналіста Джанлуїджі Нуцці, котрий опублікував серію конфіденційних листів до Папи і його найближчих співпрацівників, а також таємних документів. Ці погрози, додає видання, ніколи не були реалізовані. І це повинно змінитись.


За матеріалами wiara.pl