//

У Ватикані написали звернення з нагоди закінчення Рамадану

Християни і мусульмани: підтримка духовного виміру людини. Послання Папської Ради у справах міжрелігійного діалогу з нагоди закінчення Рамадану

 

Дорогі друзі-мусульмани!

 

1. Закінчення Рамадану є гарним приводом для Папської Ради у справах міжрелігійного діалогу, щоби звернутися до вас з якнайкращими побажаннями. Нехай щедрі зусилля, затрачені цього місяця, принесуть усі очікувані духовні плоди!

 

2. Цього року ми вирішили, що доцільно вибрати тему духовного виміру людської особистості. Це є реальністю, якій дві наші релігії надають величезного значення у вирішенні проблем матеріалізму та атеїзму. Взаємини кожної людини з трансцендентністю не з'являються в історії випадково, але належать до людської природи. Ми не віримо у випадок, але ми переконані, – ми маємо свідчення того – що Бог провадить нас!

 

3. Християни і мусульмани, незалежно від їхніх відмінностей, визнають гідність людської особи, що має права і обов'язки. Вони вважають, що інтелект і свобода є подарунком, які повинні заохочувати віруючих взаємно визнавати загальні цінності, тому що вони засновані на людській природі.

 

4. Саме тому передача цих людських і моральних цінностей молодому поколінню є нашою спільною справою. Ми маємо допомогти їм відкрити для себе, що є добро і зло, що совість є святилищем, яке треба поважати, що розвиток духовного виміру робить більш відповідальними, більш солідарними, більш відкритими для загального блага.

 

5. Християни і мусульмани дуже часто є свідками порушення святості, підозрілого трактування тих, хто оголошує себе віруючими. Ми маємо засудити всі форми нетерпимості та залякування, упередженості та полеміки, а також дискримінації, об'єктом якої віряни іноді стають в суспільно-політичному житті та в засобах масової інформації.

 

6. Ми духовно близькі до вас, дорогі друзі, просячи Бога, щоб Він дав вам відновлені духовні сили. З найкращими побажаннями миру та процвітання.

 

Голова: кардинал Жан-Луї Торан

Секретар: Архиєпископ П'єр Луїджі Целата

За матеріалами: Radio Watykańskie