//

У Тернополі стартує сертифікатна програма з біоетики

У жовтні 2012 року Школа біоетики УКУ спільно з Комісією у справах душпастирства охорони здоров'я УГКЦ розпочинає сертифікатну програму з біоетики «На службі охорони життя» на базі Тернопільського державного медичного університету імені І. Горбачевського

 

Таке рішення прийняли 11 квітня у Тернополі під час зустрічі декана філософсько-богословського факультету УКУ, керівника Школи біоетики о. д-ра Ігоря Бойка та голови підкомісії УГКЦ (Тернопіль) з питань охорони здоров’я о. Андрія Логіна з ректором Тернопільського державного медичного університету проф. Леонідом Ковальчуком.

 

О. д-р Ігор Бойко презентував сучасну, побудовану на європейських принципах програму з біоетики «На службі охорони життя», метою якої є формування українського суспільства, відкритого для духовного розвитку, у якому шанують гідність й цінність кожного людського життя від моменту зачаття до природної смерті.

 

Лекції від провідних українських та міжнародних фахівців у Тернополі будуть відбуватися у п'ятницю та суботу двічі на місяць.


В Українському католицькому університеті уже третій рік поспіль діє сертифікатна програма з біоетики. «Програма є вагомим кроком на шляху до гуманізації сфери охорони здоров’я. Ми намагаємося творити новий спосіб думання та нову ментальність, у якій цінність життя є шанованою від народження аж до природної смерті, – коментує о. д-р Ігор Бойко. – Через викладання різних курсів і живе спілкування між учасниками ми творимо платформу, на якій разом працюють лікарі, богослови, юристи, медичні капелани, біологи, біоетики».


Учасниками програми в УКУ є лікарі, медичні сестри, працівники паліативних відділень, юристи та біологи, душпастирі лікувальних установ, журналісти. Щороку Школа біоетики УКУ залучає кращих викладачів з України, Італії, Канади та Австрії. На річній сертифікатній програмі з біоетики в Українському католицькому університеті викладають о. Вальтер Шауп (Австрія), о. Мавріціо Фаджоні (Італія), Володимир Шеремета (експерт у галузі екології), Радмила Гревцова (директор Інституту медичного і фармацевтичного права та біоетики Академії адвокатури України), Ігор Герич (професор хірургії Львівського національного медичного університету), д-р Юрій Мончак (Канада) та інші.


Довідка.


Школа біоетики Українського католицького університету спільно з Тернопільським державним медичним університетом імені І. Я. Горбачевського оголошує набір на сертифікатну програму з біоетики «На службі охорони життя».


Мета програми – гуманізація медицини на основі християнських цінностей та персоналістичної моделі біоетики; виховання пошани до цінності та гідності людського життя від зачаття до природної смерті.


Цілі програми – поглиблення знань з християнської моралі та біоетики через викладання тематичних курсів; підготовка компетентних фахівців у галузі біоетики для праці в біоетичних комітетах України та викладання біоетики; вишкіл фахівців у сфері паліативної опіки, які працюватимуть у хоспісах та відділеннях паліативної опіки.


Аудиторія – лікарі, медичні сестри, провізори, біологи, працівники паліативних відділень, юристи, медичні капелани, волонтери та всі зацікавлені.


Форма навчання – І семестр: жовтень – грудень 2012 року (2 рази на місяць: наприклад, 12 – 13 жовтня та 26 – 27 жовтня) 6 зустрічей на семестр. ІІ семестр: лютий-квітень 2013 року (2 рази на місяць: наприклад, 8 – 9 лютого та 22 – 23 лютого) 6 зустрічей на семестр.


П’ятниця з 16:00 – 17:20 (І пара); 17:30 – 18:50 (ІІ пара); 19:00 – 20:20 (ІІІ пара)Субота з 9:00 – 10:20 (ІV пара); 10:30 – 11:50 (V пара); 12:00 – 13:20 (VI пара); 14:40 – 16:00 (VII пара)


Викладачі: спеціалісти з України, Європи та Канади.


Терміни подання документів: з 3 по 28 вересня 2012 року за адресою: м. Тернопіль, вул. Словацького,2 (Театральний майдан), кафедра нормальної фізіології, професор Вадзюк Степан Несторович

 

Пропонована програма для учасників набору на 2012 – 13 навчальний рік:


Дисципліни біоетики – 84 години
1.      Біоетика і початок людського життя – 14 лекційних годин (Ярема Марія – докторант біоетики Папського університету Regina Apostolorum, Італія, м. Рим)
2.      Основи біоетики – 14 лекційних годин (о. Ігор Бойко – доктор морального богослов’я, к.ф.н., декан філософсько-богословського факульету УКУ)
3.      Біоетичні комітети Європейського Союзу – 14 лекційних годин (Шауп о. Вальтер – професор морального богослов’я, член біоетичного комітету Університетської клініки м. Грац, Австрія)
4.      Клонування і молекулярна біологія: біоетичні аспекти – 14 лекційних годин (Мончак Юрій – директор лабораторії молекулярної діагностики та професор медичного факультету Маꥳльського та Монреальського університетів, м. Монреаль, Канада)
5.      Біоетика і кінець людського життя – 14 лекційних годин (Курч Олеся – магістр біоетики Лювенського католицького університету, м. Лювен, Бельгія)
6.      Основні біоетичні документи Церкви – 14 лекційних годин (Дмитришин Степан – ліценціат богослов’я, м. Львів)


Етика і психологія – 84 години
1.      Психологія хвороби і здоров’я – 14 лекційних годин (Панґрацці о. Арнальдо – професор Міжнародного богословського інституту Camillianum, м. Рим, Італія)
2.      Сучасні питання християнської віри та моралі – 14 лекційних годин (Логін о. Андрій – доктор морального богослов’я, Голова комісії у справах душпастирства охорони здоров’я УГКЦ)
3.      Екологічна етика – 14 лекційних годин (Шеремета Володимир – доктор богослов’я, професор кафедри теології Івано-Франківської теологічної академії, керівник Бюро Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ із питань екології)
4.      Здоров’я і хвороба у біблійній традиції – 14 лекційних годин (о. Іван Січкарик – доктор біблійного богослов’я, м. Тернопіль)
5.      Паліативна та хоспісна опіка – альтернатива евтаназії – 14 лекційних годин (Пилипчак Юрій – докторант біоетики Папського університету Regina Apostolorum, Італія, м. Рим)
6.      Курс від професора Тернопільського державного медичного університету імені І. Я. Горбачевського

 

Джерело: theological.ucu.edu.ua