//

У Тернополі дискутували як змінити українське суспільство

Роль Церкви у процесі відродження суспільства, кризові явища та виклики духовності і моральності у житті України стали темою дискусії учасників круглого столу “Зрілий християнин перед викликами сучасності”. Захід відбувся 3 квітня у приміщення фундації "Справа Патріарха Йосифа". Організатор круглого столу — комісія у справах мирян УГКЦ — ставила за мету поширити дискусію про суспільне вчення Церкви та обговорити можливі кроки для покращення економічного та політичного життя в Україні.

 

У робочому засіданні взяли участь протосинкел Тернопільсько-Зборівської архиєпархії о. Андрій Романків, представники громадських, мирянських організацій, політичних партій, місцевої влади, журналісти, семінаристи та міський голова Тернополя Сергій Надал.

 

Мер Тернополя, звертаючись до присутніх, зазначив: “Ми вже звикли до ток-шоу і дискусій на політичні теми. Телебачення у наші дні перетворилось на суцільний політичний піар-серіал. Але ми там не бачимо дискусії, не бачимо пошуків відповідей. Зрештою, там і не ставляться питання, які передбачають глибину дискусії... Мабуть суспільству бракує дискусії або відвертої глибокої розмови на тему духовності, сенсу життя, національної ідентичності, місця людини в світі і місця України на карті світу. Бракує розмови у духовній системі координат”.

 

Керівник департаменту зовнішніх зв'язків УГКЦ о. Олекса Петрів розповів про роль церков у суспільному житті України, а також представив основні напрямки діяльності Всеукраїнської ради Церков.

 

Довголітній в'язень радянських концтаборів Мирослав Маринович, проректор УКУ, представив доповідь "Вплив на суспільство і особисте моральне переображення". Доповідач говорив про виміри морально-здорового суспільства, ініціативи церков київської традиції щодо створення руху морального очищення українського суспільства. “Сьогодні вже настав той момент, коли ми відчуваємо, що щось треба робити. Ми заходимо в такі кризи, з яких знайти вихід непросто”.

 

Пан Маринович осудив життя за принципами диктату грошей та сили: “Не можна збудувати нормальне суспільства, якщо жити за хибними моральними установками. Довірмося тій думці, яку пропагує Церква. Людина може зробити дуже багато, але ... потрібно зі своїми однодумцями взятися за руки і сказати: “Ми будемо жити за іншими правилами!” Це означає чимось пожертвувати. Ми у нашому житті не хочемо жертвувати, хочемо, щоби інший це зробив, а вже я якимось чином опинився у якійсь іншій державі. Так не буде!.. Мусить бути критична маса людей, які починають жити за іншими законами... У гнилому, аморальному суспільстві ми маємо жити так, щоб було видно, що ми хочемо жити за моральними принципами. Бути альтернативою до того, що є”.

 

Про необхідність вишколення християн у суспільному вченні Церкви говорив Юрій Підлісний, голова Патріаршої комісії УГКЦ у справах мирян. Пан Підлісний наголосив на відповідальності кожного мирянина за усі сфери суспільного життя відповідно до суспільного вчення Церкви. Він підкреслив, що покращення в економіці не принесе змін у моральній та політичній сфері, а в першу чергу необхідно змінити свідомість, світогляд та ментальність громадян.

 

прес-служба архиєпархії