//

У Тернопільсько-Зборівській Архиєпархії відбулися святкування 120-ї річниці від дня народження Патріарха УГКЦ Йосифа Сліпого

Урочисту Божественну Літургію у родинному селі Заздрість (Теребовлянський район), де народився Йосиф Сліпий, очолив 17 лютого Архиєпископ і Митрополит Тернопільсько-Зборівський Кир Василій Семенюк та Екзарх Луцький Кир Йосафат Говера. У молитві взяли участь священики архиєпархії, представники місцевої влади, депутати Верховної Ради, родичі Патріарха, а також прибули представники Українського католицького університету.

 

“Хоч наш народ і Церква були часто переслідувані, Бог посилав великих людей - провідників народу, які першими йшли і вказували шлях до Бога, свободи, любові, - зазначив у проповіді Архиєпископ Василій. Владика підкреслив провідну роль Митрополита Андрея Шептицького та Йосифа Сліпого у відродженні духовності українського народу у ХХ столітті: “Перший розпочав велику справу розбудови української Церкви, а другий - розвинув, поширив, заявив цілому світові про її існування”.

За словами митрополита, Йосиф Сліпий був “ревним ісповідником віри, каторжником радянських таборів, який пройшов шлях віх хлопчини української, хліборобської, віруючої родини до вершин духовності та культури... Він провів 17 років у тюрмі, розділив долю багатьох українців, однак боровся за справедливу справу і став символом гноблених комунізмом”.

 

На завершення відбулися молитва за прославу Йосифа Сліпого, процесійна хода до пам'ятника Патріарху та поминальна Панахида.

 

прес-служба архиєпархії