//

У Страсбурзі розпочались консультації Ватикану з Moneyval

Консультації з експертами Moneyval триватимуть три дні. Працівники Спеціальної комісії експертів з оцінки засобів протидії відмивання грошей перевірять процедури і механізми, пов'язані з ватиканськими фінансами.

 

Комісія працює під егідою Ради Європи, контролює фінансові процедури і класифікує країни на дві категоорії: «білого списку» і «податкових офшорів». Ймовірно, в липні, після повного аналізу міжнародної організації ватиканських документів, Ватикан увійде до «білого списку» країн з високим рівнем фінансової прозорості.

 

На зустрічі у Страсбурзі вже обговорювали проект доповіді про процедури Ватикану, але остаточні висновки оприлюднять за місяць. Вже відомо, що діяльність Ватикану перевірили і не знайшли жодних ознак відмивання грошей або фінансування тероризму.

 

Папа Бенедикт XVI прагне, щоб усі фінансової операції були  на скільки можливо прозорішими, а також під постійним внутрішнім і міжнародним наглядом. Аналіз функціонування фінансової системи Ватикану експерти Moneyval вже закінчили щодо Інституту релігійних справ (IOR) і установ курії, пов'язаних з фінансовими операціями. Ватикан потрапив у «білий список», і його процедури повністю відповідають міжнародним стандартам, а тепер потрібні відповідні кроки, в яких технічними радниками є знову ж таки фахівці Moneyval.

 

За матеріалами radiovaticana.org