//

У США відкрили нові документи про Пія XII і євреїв

Під час війни Ватиканське Радіо також ставало на захист переслідуваних євреїв. Це підтверджують документи, відкриті нещодавно фондом «Pave the Way», офіс якого знаходиться в Нью-Йорку. Створена і керована американським євреєм Гері Крупп вона має, відповідно до своєї назви, „прокладати шлях” для міжрелігійного діалогу.

 

Як повідомило в телеграмі від 28 червня 1943 р. Єврейське Агентство Телеграфії JTA (Jewish Telegraph Agency), Ватиканське Радіо повідомляло про страждання, які переживають євреї у Франції. Це повідомлення знайшов співпрацівник фонду «Pave the Way», журналіст Дімітрі Каваллі. Також з єврейських джерел походить інформація від 5 лютого 1943 р. про осудження расистських теорій кардиналом Юштініаном Серед’єго OSB, тодішнього примаса Угорщини. У цитованій статті сказано, що його слова лунали на хвилях Ватиканського Радіо. Кардинал вимагав, щоб Угорщина оберігала всіх переслідуваних за переконання чи расу. Фонд «Pave the Way» знайшов також в американських джерелах документи від 1944 р., які свідчать, що дипломатія США і Великобританії старалася схилити Пія XII до мовчання про гітлерівські злочини в переконанні, що не потрібно загострювати ситуацію. Із знайденої кореспонденції представників обох цих держав при Ватикані слідує, що вони побоювалися можливості радіовиступу Пія XII на захист угорських євреїв.

 

Згадані документи є лише частиною із 46 тис. сторінок, які стосуються Пія XII і євреїв, які донині зібрав Фонд «Pave the Way» – розповів її засновник Гері Крупп для римського агентства ZENIT. Він також звернув увагу на те, що було набагато більше таких матеріалів, але велику їх частину знищували одразу після прочитання і використання, щоб не потрапили до невідповідних рук.


За матеріалами Radio Watykańskie