//

У США ціла англіканська парафія перейшла в католицтво

З самого народження Англіканської Церкви католицизм був для неї зразком нечестивості і помилки: ні від чого доброчесні англікани так не шарахались, як від «папізму».

 

Ситуація різко змінилася за останні роки: стрімка лібералізація англіканства, що особливо позначилася в Єпископальній Церкві США, де вирішили, що єпископами можуть бути жінки і відкриті содоміти, змусила тих, хто зберігає традиційні погляди на християнську віру і християнську мораль, шукати притулки під омофором Римського єпископа. Пішовши назустріч таким англіканам, Папа Бенедикт XVI створив спеціальний Ординаріат (особливий автономний підрозділ всередині Церкви), що дозволяє колишнім англіканам зберігати звичне богослужіння і власні звичаї (наприклад, одружене священство), - свого роду англіканський аналог уніату.

 

У Бландесбурзі, штат Меріленд, парафія св. Луки разом із настоятелем Марком Люїсом перейшла в католицтво. За словами священика, його парафіян і його самого привабили в католицтві єдність віри і апостольський авторитет. «Ось чого ми шукали насправді – і я не думаю, що це можна знайти в англіканстві», - говорить священик.

 

Більшість тих, хто не може прийняти висвячувань жінок і гомосексуалістів в єпископський сан, шукають притулку в консервативних гілках самого англіканства. Отець Люїс вважає, що це не вирішення проблеми, а відхід від неї, оскільки в англіканстві немає нікого, чиє тлумачення Писання було принципово авторитетніше, ніж чиє-небудь ще.

 

Формальне приєднання парафії до Католицької Церкви відбудеться в жовтні, але отець Марк згадує в богослужінні Папу вже зараз.


Тепер перед спільнотою св. Луки стоїть нова проблема: їх храм – власність Єпископальної Церкви, так що протягом трьох років їм доведеться або викупити його, або знайти собі інший. Крім того, парафіянам доведеться прослухати спеціальний катехитичний курс, щоб засвоїти основи католицької віри.

 

Джерело: www.regions.ru