//

У США триває кампанія за релігійну свободу

«Два тижні для свободи» - назва акції протесту, яка триває у США. Молитовно-освітня кампанія була ініційована американськими єпископами для оборони релігійної свободи в цій країні як відповідь на закон Барака Обами про оплату медичного страхування, яке включатиме витрати на аборти, контрацепцію та стерилізацію.

 


Акція стала найбільшою ініціативою серед ряду заходів американського єпископату проти впровадження закону від січня цього року. Різноманітні акції тривають по всій країні, але найбільшу увагу коментаторів викликали маніфестації в Вашингтоні та Літургія 21 червня у балтиморській катедрі. Участь в подіях взяло кілька тисяч осіб.

 

У проповіді у Вашингтоні кардинал Дональд Вуерл нагадав заклики Івана Павла ІІ «Не лякайтеся!» та «Широко відкрийте двері для Христа». «Ці заклики повинні нас мобілізувати до заангажування у нашій культурі та житті» - зазначив кардинал. Відповіддю на них може стати молитва, освіта та діяльність. Архиєпископ Вільям Лорі у Балтіморі закликав католиків до більшого героїзму, а за приклад показав двох святих мучеників, яких особливо вшановують американці: Джона Фішера і Томаса Мора.

 


Великої уваги католицьких медіа удостоїлись слова Митрополита Філадельфії Архиєпископа Чарльза Чапута, які він виголосив в часі проповіді на щорічній конференції католицьких медіа:  «Найгірші вороги релігійної свободи не є «десь там» серед критиків, які ненавидять Христа. Найгірші вороги є тут, серед нас: священиків, монахів, мирян. Ними є ми самі, якщо переживаємо нашу віру без ентузіазму, з рутиною та лицемірством».

 


Кампанія «Два тижні для релігійної свободи» завершиться 4 липня, офіційним завершенням стане Літургія у національній базиліці Непорочного Зачаття у Вашингтоні. У цей час по всій країні мають звучати церковні дзвони.     

 

За матеріалами: radiovaticana.org