//

У США назвали порушників релігійних прав у світі, Україна викликала стурбованість

Іран, Ірак, Пакистан, Узбекистан, Таджикистан і Туркменистан опинилися серед найбільших порушників релігійних прав у світі, мовиться в оприлюдненому сьогодні звіті дорадчого органу влади США – Комісії з міжнародних релігійних свобод.


За даними звіту, серед порушень у цих країнах – тортури, тривалі утримання під вартою чи й зникнення людей.

Ці й деякі інші країни визнані «країнами, що викликають особливе занепокоєння» у США через «особливо тяжкі» порушення. Така кваліфікація є для уряду США підставою накладати на країни ембарго на постачання зброї чи інші обмеження.

Такі обмеження вже діють щодо Ірану, а також Китаю й Північної Кореї, які теж перебувають у цьому переліку. Щодо Узбекистану ці обмеження наразі зняли.

Іще низка країн, таких, як Афганістан, Азербайджан, Казахстан чи Росія, потрапили до порушників другого рангу.

Україна, як мовиться у звіті, належить до країн, де останнім часом спостерігається тенденція запроваджувати закони, що обмежують релігійні права і права релігійних груп. Зокрема, президент Віктор Янукович у грудні минулого року підписав суперечливі зміни до закону про свободу сумління і релігійні організації, які розкритикували і релігійні спільноти, і громадянське суспільство в Україні, мовиться у звіті.

 

Джерело: http://www.radiosvoboda.org