//

У соборі Св. Юрія вшанували пам’ять патріарха Йосифа Сліпого

У п’ятницю, 17 лютого в день 120-ої річниці від народження Блаженнішого Патріарха Йосифа Сліпого, в Митрополичому соборі Св. Юрія (Львів, пл. Св. Юра, 5) служилась  Архиєрейська Божественна Літургія з нагоди цієї пам’ятної дати.

 

Очолив Богослужіння Високопреосвященний Архиєпископ і Митрополит Львівський владика Ігор. Разом з ним співслужили преосвященний владика Михаїл (Гринчишин), Апостольський Екзарх для українців Франції, представники ректорату Львівської Духовної Семінарії Святого Духа, священнослужителі різних єпархій УГКЦ та священики римо-католицької Церкви. На Літургії також був присутній міський голова Львова Андрій Садовий, депутати міської ради та обласної державної адміністрації. Протягом двох годин вірні мали можливість переглядати пряму трансляцію цього Богослужіння в ефірі Львівської обласної телерадіокомпанії.

 

У своїй проповіді високопреосвященний Митрополит Ігор докладно розповів біографію Патріарха Йосифа Сліпого, звернув свою увагу на страдницький шлях, який пройшов Блаженніший Патріарх за 18 років поневірянь по Сибірських тюрмах, вказав на обставини звільнення Патріарха і його прибуття до Риму та наголосив на далекоглядності Блаженнішого Йосифа Сліпого і  винятково особливій пастирській турботі про своїх вірних: «Він багато добра вчинив для нашої Церкви, щоб її пізнали та старалися про легалізацію в Україні. Вірив, що прийде такий час і не помилився. Дехто із його сучасників розповідали, що вони дивувалися коли митрополит Йосиф казав друкувати сотнями молитвеників та інших книжок для перевезення в Україну. Вважали його дивним у старечому віці, але коли прийшла воля для нашої Церкви в грудні 1989 року признали, що Боже Провидіння чувало над нашою Церквою та її провідниками» - сказав високопреосвященний владика Ігор.

 

В кінці свого слова владика подякував усім молільникам - у храмі та біля екранів телевізора за спільну молитву та наголосив, що це лише початок святкування 120 – ої річниці уродин світлої пам’яті патріарха Йосифа Сліпого і зазначив, що протягом цього року відбудеться ще багато заходів з нагоди цього ювілею.

 

По завершенні богослужіння адміністратор собору Св. Юрія митрофорний протоієрей Роман Кравчик висловив свої слова вдячності усім вірним, священикам, хорові та представникам влади за участь у цій поминальній молитві та добру пам’ять про Патріарха Йосифа. В особливіший спосіб пресвітер подякував працівникам телебачення та жертводавцям, які спричинилися до показу цієї урочистої Літургії на екранах телевізорів.


Прес-служба Львівської Архиєпархії УГКЦ