//

У Словенії вшанували пам'ять єпископа-мученика

У Словенії вшанували одного з мучеників комуністичних часів в Югославії, Архиєпископа Антона Вовка. Урочистості в храмі в Новому Місті відбулися в 60-ту річницю трагічних інцидентів, завдяки яким слуга Божий став мучеником, повідомляє radiovaticana.org. Йдеться про те, що його підпалив підбурений натовп комуністів на залізничній станції в місті. Кардинала тоді тяжко поранили, а його страждання вписані у цілу Хресну Дорогу, яку він прожив, як пастир Церкви в Словенії.

 

Антон Вовк народився 1900 року. Після закінчення семінарії в Любляні 1923 року був висвячений в сан священика. Він був енергійним пастором і чудовим проповідником. Під час Другої світової війни він опікувався постраждалими біженцями із зони військових дій. 1945 року він став генеральним вікарієм столичної єпархії, а потім її єпископом-помічником та апостольським адміністратором для словенців в районах спірних між Югославією та Італією.

 

Його пастирська діяльність припала на особливо важкі часи для Церкви, часи зміцнення комуністичного режиму в Югославії. Єпископа Вовка неодноразово затримували і допитували співробітники служби безпеки. Він пережив різні переслідування, навіть спроби отруєння. Комуністи організували проти нього агресивні демонстрації "розгніваного народу", вершиною діяльності якого став інцидент в Новому Місті 1952 року. Спроба лінчування закінчилася важкими опіками шиї та обличчя. Усе це не знеохотило о. Вовка до пастирської діяльності. З часом він став Архиєпископом Любляни, дбаючи насамперед про єдність Церкви, яка навіть після сталінського періоду була об'єктом переслідування комуністів. Він помер 1963 року. На єпархіальному рівні його беатифікаційний процес закінчився 2007 року.