//

У Словаччині за ініціативою «Форуму християнських організацій» відкриється музей жертв комунізму

У Братиславі незабаром буде відкрито музей злочинів і жертв комунізму. Президент союзу політв'язнів Антон Срхолек оголосив про це на презентації проекту в столиці Словаччини, пише портал kipa / apic.

 

Ідея створення музею була запропонована «Форумом християнських організацій» в 2010 р. Близько 3 тис. людей підписали відповідну петицію, а тодішній прем'єр-міністр Івета Радічова уповноважила міністерство культури зайнятися його створенням. Кабінет її наступника Роберта Фіцо, однак, визнав, що «для реалізації проекту немає місця», тому музей залишився без державних субсидій.

 

Музей розміщують в церковному коледжі охорони здоров'я та соціальної праці св. Єлизавети, глава якого Володимир Крчмері є племінником відомого дисидента Сільвестра Крчмері, який разом з Володимиром Юклом створив католицьку опозицію в соціалістичній Словаччині.

 

Експонати музею - архівні документи, твори мистецтва, література і навіть уніформа - покликані допомогти скласти уявлення про епоху соціалізму. У складі виставки також знаходиться інформація про т. зв. «Трагічні місця», такі як штаб-квартира поліції.

 

Особливе місце приділяється «Демонстрації зі свічками» 1988 р., організованої релігійними лідерами, яка об'єднала представників різних конфесій. В цілому, близько 14 тис. людей взяли в ній участь. Демонстранти стояли з прапорами та запаленими свічками. Поліція намагалася розігнати протестуючих за допомогою водяних гармат і кийків. Демонстранти протрималися заплановані півгодини, після чого розійшлися. 141 особу було заарештовано. Акція стала першою антикомуністичною демонстрацією в Чехословаччині з часів Празької весни.

 

За матеріалами www.sedmitza.ru