//

У Школі біоетики УКУ зробили ще один крок у співпраці медиків, капеланів, юристів та біологів

П’ятнадцять лікарів, соціальних працівників та волонтерів 23 травня завершили навчання на річній програмі з біоетики в УКУ. Учасники школи вивчали основи біоетики та християнської віри, психологію здоров’я і хвороби, новітні технології і старіння людини, нові можливості молекулярної генетики та сучасні протиракові терапії.

 

«Сьогодні важливо говорити про гуманізацію медицини на основі християнських цінностей, – вважає випускниця програми, лікар-стоматолог клінічної лікарні Львівської залізниці Галина Купріяненко. – По-іншому, слід вводити моду на мораль. І це завдання стосується не тільки школи, церкви та батьків, але й медичних працівників».

 

На думку лікаря, культуру турботи про здоров’я, яку розвивають у Школі біоетики УКУ і яка притаманна для Заходу, треба поширювати в Україні. «Часто це залежить від професійності лікарів, яка формуватиме довір’я у пацієнтів і є більш переконливим аргументом, аніж словесні заклики берегти своє здоров’я», – вважає Галина Купріяненко.

 

З цього приводу лікар-невролог Христина Триндус з Інституту спадкової патології додає: «Я часто стикаюся із важкими вродженими спадковими захворюваннями в дітей та дорослих, зустрічаю молоді подружжя, в яких є репродуктивні порушення. Працюючи в медико-генетичному центрі у Львові бачу, що частина таких захворювань не лікуються, що іноді призводить до проблем соціальної адаптації. Участь у навчальні програмі з біоетики допомагає не просто поглибити знання у лікарській справі, а й показує, як лікарю духовно супроводжувати таких пацієнтів».

 

Наступна річна програма в Школі біоетики УКУ розпочнеться в жовтні 2011 року. Набір учасників триватиме від 5 вересня до 5 жовтня 2011 року. Навчання відбуватиметься в Українському католицькому університеті у Львові. На програмі викладатимуть спеціалісти-лікарі з України, Західної Європи та Північної Америки.

 

«Наша програма намагається творити новий спосіб думання та нову ментальність, у якій цінність життя є шанованою від народження аж до її природної смерті, – наголошує керівник Школи Біоетики УКУ о. д-р Ігор Бойко. – Через викладання різних курсів і живе спілкування між учасниками ми творимо платформу, на якій разом працюють лікарі, богослови, юристи, медичні капелани, біологи, біоетики», – сказав о. Ігор Бойко.

 

Прес-служба УКУ