//

У школах США забороняють згадувати Бога

В американських школах забороняють згадувати Бога як учням, так і вчителям, передає RT. Директори вимушені йти на такі кроки, побоюючись позовів з боку батьків, адже, згідно із законодавством США, державним школам заборонено виділяти одну релігію серед інших.


Протягом останнього року адміністрації багатьох шкіл змушені були ввести заборону на згадування «Всевишнього», «Бога» та інших релігійних термінів. Ці слова не можна використовувати як вчителям, так і учням. Більше того, педагоги змушені переглядати навчальну програму і виключати з текстів різних творів уривки релігійного характеру.


Так, в Північній Кароліні директор школи змусив 6-річну ученицю виключити згадку про Бога з поеми, яку вона написала і збиралася прочитати на святі в День ветеранів. Батьки інших учнів звернули увагу на рядок: «Він молився до Бога за мир, він благав Бога дати сил». Вони відразу звернулися до директора з вимогою усунути релігійні елементи з програми, повідомляє місцеве видання McDowell News.


Адміністрації довелося піти їм на зустріч, інакше б школі загрожував судовий позов, який навчальний заклад, швидше за все, програв би. Підставою міг послужити текст першої поправки до Конституції США, в якому сказано, що «Конгрес не повинен видавати жодного закону, що відноситься до встановлення релігії або забороняє вільне її сповідування». При цьому введення релігійних елементів в шкільну програму, наприклад, з християнства, може порушити права учнів, які належать до іншої конфесії або є атеїстами.


«Як директор я повинна переступити через власні релігійні переконання і слідувати букві закону, який визнає за нами право на свободу слова і віросповідання, але при цьому нам, як державній школі, не можна виділяти одну релігію перед іншою», - прокоментувала ситуацію Дезіре Кіркпатрік, директор установи.


У той же час інші представники освітньої системи штату звинувачують школу в порушенні прав самої учениці, посилаючись на ту ж першу поправку.


Цей випадок - один із багатьох. Так, відразу в декількох американських школах під заборону потрапило виконання патріотичної пісні «Боже, бережи Америку», яка раніше звучала на багатьох заходах і виховувала в дітей гордість за батьківщину. Таким чином, перестають існувати шкільні традиції з 20-річною історією, що обурює більшість батьків, вихованих в тому ж дусі.


А газета Belfast Telegraph повідомляє про труднощі, з якими доводиться стикатися, наприклад, вчителям літератури. Так, їм довелося усунути з текстів слово «Бог», що інколи ускладнює розуміння суті того, що відбувається. Поправці, зокрема, піддалася п'єса Вільяма Шекспіра «Генріх V».

 

За матеріалами www.cnlnews.tv