//

У Сараєво розпочалась 23-я Міжнародна конференція головних військових капеланів країн НАТО

30 січня розпочалася 23-я Міжнародна конференція головних військових капеланів країн НАТО, що цього року проходить у Сараєво (Боснія та Герцеговина). У конференції беруть участь 63 учасники з 27 країн світу. Україну представляють Владика Михаїл (Колтун), керівник Департаменту Патріаршої курії у справах душпастирства силових структур України, та о. Любомир Яворський, заступник керівника. Українські греко-католики беруть участь у конференції уже вшосте і крім Церкви представляють на міжнародному з’їзді військових капеланів Раду у справах душпастирської опіки при Міністерстві оборони України, членами якої є Українська Греко-Католицька Церква.

 

Темою цьогорічної конференції стало гасло «Релігійні лідери як будівничі миру». Конференцію відкрив Міністр оборони у Центральному будинку офіцерів Боснії та Герцеговини: «Ваша роль у процесі становлення миру у світі є безумовно однією з провідних. Боснія та Герцеговина уже пройшла через цей етап – сьогодні ми ділимося з вами цим досвідом», - сказав міністр. Серед учасників конференції присутні релігійні лідери православної, католицької Церкви та мусульмани. На урочистому відкритті Раду у справах душпастирської опіки при Міністерстві оборони України вітали у світовому масштабі.

 

Наступний день розпочався спільною молитвою: кожна конфесія чи релігійна організація мала змогу відслужити Літургію у відповідному обряді по храмах. Після молитви розпочалися сесійні засідання, які відбувалися в Міністерстві оборони Боснії та Герцеговини. Проводив засідання міністр оборони.

 

Під час доповіді учасників конференції на тему «Роль релігійних лідерів у взаємному примиренні» Владика Михаїл (Колтун) зазначив: «Боснія та Герцеговина схожа з Україною в тому, що обидві держави походять з посткомуністичного часу. Сьогодні ми спільно будуємо демократичне суспільство, ідучи шляхом творення власної державності. І якщо Боснія та Герцеговина уже подолала цей шлях, то сьогодні ми переймаємо її досвід, щоб будувати власну державу за прикладом демократичних країн. Ця справа безперечно потребує взаєморозуміння християнських та політичних лідерів».

 

23-я Міжнародна конференція військових капеланів триватиме ще 3 дні.

 

Довідка: Міжнародна конференція головних військових капеланів країн НАТО відбувається кожного року. Вперше захід пройшов у Штудгарті (Німеччина) 1990 року. Конференція була запроваджена з метою налагодити діалог та зміцнити співпрацю між капеланством, що існує в різних державах, під час операцій в НАТО. Друга конференція була масштабнішою, оскільки її учасниками стали країни колишнього Варшавського Пакту. Угорщина, Румунія, Чехословаччина і Польща представили своїх військових капеланів. Таким чином конференція стала називатись «Північноамерикансько-європейською конференцією капеланів». З 1993 року захід став постійно підтримуваним з боку держав-організаторів конференції, а сама конференція набула статусу міжнародної.

 

Минулого року капелани збирались у Празі та обговорювали етичні проблеми, які покликаний вирішувати військовий капелан.

 

Прес-служба Департаменту капеланства