//

У Російські імперії Церква виступала найважливішим елементом русифікації, – польський історик

Церква пов’язувала народну та елітарну культуру у суспільстві, тому Російська імперія постановила ліквідувати локальну віру. Натомість російська православна Церква виступала найважливішим елементом русифікації.

 

Таку думку висловив професор Університету імені Кардинала Вишинського (Варшава) Богдан Цивінський 8 лютого в Українському католицькому університеті під час відкритої лекції «Національні культури та русифікація у ХІХ ст.». Лекція відбувається у рамках проекту Генерального консульства Польщі у Львові «Разом в об’єднаній Європі».

 

Професор виділяє дві культури – народну (усну) та елітарну, котра займала незначну частку у суспільстві. «Церква пов’язувала ці дві культури, творила своєрідний місток та унікальність, що, відповідно, ставало механізмом для витворення свідомості народів. Тому Російська імперія постановила ліквідувати віру та Церкву, а з усіх народів збудувати одну цілісність, новий світ», – зазначив він.

 

Окрім влади та церкви, третьою лінією русифікації виступили інтелектуали, котрі впливали на мислення народів. «Імперія презентувала російську культуру як найсвятішу, показувала можливості злиття локальних культур з нею. Місцеві інституції замінювалися на російські: в Україні церкви підпорядковували московському патріархату, відбувалась русифікація інтелектуалів», – сказав Богдан Цивінський.

 

На думку професора, українці мусять повністю змінити спосіб мислення, найперше у вимірі культури: «Сьогодні Україні не потрібна революція – вам треба долучатися до загальноєвропейської дискусії. Нових імперій в Європі не буде, бо тоді Європа помре. Натомість молодому поколінню варто бути гуманістами і філософами».

 

Відповідаючи на запитання, чому культура Центрально-Східної Європи не вписується у західноєвропейський контекст, Богдан Цивінський сказав: «Вона є пророчою, месіанською, а на Заході з цього дещо підсміюються. Там не розуміють нашого контексту, бо не знають його», – зауважив професор

 

Довідка.

Богдан Цивінський - польський історик, публіцист, опозиціонер, громадський діяч, викладач Факультету історичних та суспільних наук університету ім. Кардинала Стефана Вишинського.

 

Прес-служба УКУ