//

У Римі відбулася Міжнародна наукова конференція, присвячена півстоліттю від скликання Другого Ватиканського Собору

У рамках всенародної прощі до Рима, яка відбулася 13-15 жовтня 2012 року й була приурочена до 120-ї річниці народження Патріарха УГКЦ Йосифа Сліпого та благословення відновленого собору Святої Софії, в Інституті Климента Папи 15 жовтня пройшла Міжнародна наукова конференція. Тема зустрічі – «Другий Ватиканський Собор: дари Духа – таїна Церкви – свідчення людини». Головуючий - Владика Борис Ґудзяк. Доповідачі - директор інституту о. д-р Іван Дацько («Українська Католицька Церква після Другого Ватиканського Собору») та знаний науковець, публіцист, колишній ректор Українського католицького університету в Римі о. д-р Іван Музичка («Другий Ватиканський Собор та українські миряни»).

 

Учасники конференції зокрема згадали, що після підготовки Собору, яка тривала з 1959 до 1962-го, й аж до його завершення в грудні 1965 року на чотирьох сесіях Собор дав Церкві 16 важливих документів, а це: чотири конституції, дев’ять декретів і три декларації. Завдяки цьому розпочалася обнова великої всесвітньої Божої сім’ї. «Власне з цими документами, - за словами о. Івана Музички, - Христова Церква, це Містичне Тіло Бога, вступила у третє тисячоліття своєї благовісті і спасенного життя у світі, життя нового Божого люду».

 

«Церква в наші часи не задовольняється і не може задовольнятися лише тими, хто приходить щонеділі на Літургію. У своїй праці вона потребує тих, кого називаємо «інтелігенцією» або «провідною верствою» суспільства: вчителів, професорів, інженерів, письменників, митців, журналістів. Папа Войтила писав послання навіть до спортсменів! Бо це все миряни, які мають важливе місце в Церкві. Зрештою, які є Церквою», -  підкреслив о. Іван Музичка у своїй доповіді про мирян.

 

Підсумовуючи тематику конференції, Владика Борис Ґудзяк зазначив: «За останні десятиліття ми маємо колосальні здобутки. Відбувся значний ріст Церкви. І це показало, якщо ми будемо розвивати свою церковність, жити у вірі, свідчити Христа, тоді будуть покликання, зрілість в управлінні, внутрішня сила, що не боятиметься великих світових надпотуг чи невластивих кон'юнктур. Тоді Бог щедро благословить наш народ і нашу Церкву. Бо за останні 50 років від першого скликання Другого Ватиканського Собору в УГКЦ відбулася еволюція, якої не було упродовж 500 років».

 

На завершення Владика Борис запросив учасників конференції на чергові зустрічі.

 

Повідомила Маріанна Кузан
Джерело: www.ugcc.org.ua