//

У Римі презентували факсимільне видання Луцького Псалтиря XIV століття

6 червня при українській парафії св. Сергія і Вакха в Римі відбулась презентація факсимільного видання Луцького Псалтиря XIV ст. Захід відбувся з ініціативи Посольства України в Італійській Республіці та з благословення владики Діонісія (Ляховича),  Апостольського візитатора для українців греко-католиків в Італії та Іспанії в рамках екуменічних заходів між УГКЦ та УПЦ (МП) в Італії.

 

Вітали гостей на українській парафії владика Діонсій (Ляхович) та парох храму о. Іван Кулик.

 

Очолив презентацію книги секретар Волинської єпархії протоієрей Миколай Бондарук. Разом з ним представляли унікальне видання протоієрей Валентин Марчук, голова інформаційно-просвітницького відділу Волинської єпархії та архімандрит Амвросій (Макар), настоятель православного храму св. Амвросія Медіоланського у м. Мілані. Вони розповіли про історію створення Псалтиря, його духовне та культурне значення.

 

«Кожна презентація – це ще одне свідчення, що слово Христа – вічне. Завдяки таким подіям у світі більше дізнаватимуться про українську історію, церковні святині, спадщину України. Адже екземпляри факсимільних видань Луцького Псалтиря, Луцького Євангелія та перлини факсимільних видань Пересопницького Євангелія виставлено у Флорентійській бібліотеці для доступної роботи з ним усіх бажаючих», – зазначив о. Миколай Бондарук.

 

Слід зауважити, що презентація в Італії відбувається із нагоди 1700-ї річниці з часу підписання Міланського едикту та 1025-ліття Хрещення Київської Русі. Презентація факсимільного видання нещодавно відбулася у Мілані та Флоренції.

 

Історична довідка
Унікальну пам'ятку книжкового мистецтва Волині було знайдено в бібліотеці Медічі Лауренціана у Флоренції (Італія). Книга була написана в 1384 році, до річниці смерті великого князя Волинського Дмитра-Любарта, настоятелем луцького Свято-Єкатерининського храму священиком Іоанном. Потім сліди книги були втрачені, і лише в 1954 році про неї було згадано в дослідженні італійця Карло Вердіані. Як виявилося, у 1932 році манускрипт передали Лаврентійській бібліотеці у Флоренції. Рукопис досліджували українські, італійські, британські та російські вчені. Факсимільне видання накладом в одну тисячу примірників у 2012 році випустили Волинська єпархія УПЦ (МП) та видавництво «Горобець» за сприяння благодійного фонду «Рідна Волинь».

 

Джерело: www.ukr-parafia-roma.it