//

У Римі на завершення Різдвяного періоду відбувся концерт українських колядок

В неділю, 13 лютого ц.р., як анонсувалося, українська парафія Свв. Сергія і Вакха та Жировицької Ікони Божої Матері в Римі (адміністратор парафії о. Іван Кулик, віце-парох о. Марко-Ярослав Семеген) на завершення Різдвяного періоду запросила римлян на концерт "Таїнство Різдва в українських колядках, віншуваннях та народних традиціях", що відбувся в базиліці "S. Maria degli Angeli e dei Martiri" на площі «Piazza della Repubblica» в Римі. На прощання із колядою прибула не лише численна українська громада, представники Церкви і уряду, але і багато гостей-італійців.

 

 

Парафіяльний хор під керуванням пані Галини Громик, у виконанні якого звучали колядки, був "основою" концерту. Молодь парафії представила оригінальне сценічне дійство «Різдвяний вертеп», італійські дівчатка колядували українські колядки, а українці декламували італійською мовою українські віншування. В такій атмосфері наповнений мирянами храм то затихав, аби дослухатися до кожного слова, то разом із колядниками щиро, на повні груди колядував. Традиційно із щедрівкою "Добрий вечір тобі" хористи входили в храм, велично звучав "Щедрик" Леонтовича, творчо і радісно "Народився Бог на санях". Для українців в Україні все це звичні речі, там є Дударик і Анничка, Чубай і Жданкін. А тут інші обставини. Чужина. Тут неабиякими намаганнями твориться "нормальність". Дякувати Богові, що тут є молоді душпастирі, які в клопіткій праці пригортають молодь до храму, а вони вже творять прекрасне. Можливо більш поціноване, аніж в Україні, бо важкою ціною здобуте.

 

 

Чудовим дарунком для присутніх на концерті українців та італійців був спів італійських колядок зведеним українсько-італійським хором. Диригент Галина Громик є також керівником церковного хору в місті Campo di Carne, що поблизу Рима. Парох парафії із хористами, представники міської ради та молодь приїхали на концерт. Долучившись до виступів, і вони не менше порадували присутніх спільним співом під керуванням нашої маестро.

 

"Тешуть теслі з срібла сани

Стелиться сніжиста путь

На тих санях в синь незнану

Дитя Боже повезуть"

- звучало на завершення концерту. Отож, до наступної коляди!

 

Джерело: http://www.chiesaucraina.it/