//

У рамках Всеукраїнської прощі до Риму відбудеться наукова конференція про ІІ Ватиканський собор

15 жовтня в Інституті св. Климента Папи при Українському католицькому університеті в Римі відбудеться наукова конференція, присвячена 50-літтю скликання ІІ Ватиканського собору. Конференція є частиною програми Всеукраїнського паломництва до Риму з нагоди благословення відновленого Собору святої Софії, яке відбуватиметься з 13 по 15 жовтня цього року.


Очолюватиме конференцію владика Борис (Ґудзяк), а головними спікерами будуть о.-др. Іван Музичка та Президент релігійного товариства «Свята Софія» о.-др. Іван Дацько.


«Основна мета конференції – ще раз переосмислити роль ІІ Ватиканського собору в житті східних католицьких Церков, зокрема УГКЦ, яка в часі його проведення перебувала у підпіллі», – розповів о. Іван Дацько.
Додамо, що перша частина наукової конференції «ІІ Ватиканський собор: дари Духа – таїна Церкви – свідчення людини» відбувалася у Львові в Українському католицькому університеті. Організаторами заходу були Інститут екуменічних студій УКУ (Львів), Інститут релігії і суспільства УКУ (Львів) та Інститут святого Климента Папи УКУ (Рим). Невипадково друга частина конференції відбуватиметься в рамках Всеукраїнської прощі до Собору святої Софії в Римі, збудованого Патріархом Йосифом Сліпим в часи переслідування УГКЦ.


Довідка
II Ватиканський собор відкрили з ініціативи Папи Івана XXIII у 1962 році. Тривав він до 1965 року (за цей час обрали нового папу, Собор закрили вже за папи Павла VI).
Для католиків найбільш помітними наслідками Собору стали зміни в літургічній практиці Церкви, зокрема впровадження богослужіння національними мовами (поруч з латинською) та нова, відкритіша, позиція у взаєминах із некатоликами. УГКЦ на Соборі представляв Патріарх Йосиф Сліпий, який повернувся зі сибірського заслання.
Відкриваючи Собор 11 жовтня 1962 року, Іван XXIII заявив, що метою Собору є оновлення Церкви та її розумна реорганізація, аби Церква могла продемонструвати своє розуміння розвитку світу і приєдналася до цього процесу.


Прес-служба оргкомітету