//

У Пресвятій Євхаристії знаходимо шлях до оновлення світу

Пресвята Євхаристія уподібнює людину до Ісуса та вчиняє її, за прикладом Христа, здатною стати даруванням для ближніх та будівничим єдності. На це звернув Папа Бенедикт XVI, проповідуючи під час Служби Божої з нагоди урочистості Найсвятішого Тіла і Крові Ісуса Христа, яку він очолив 23 червня 2011 р. ввечері у Папській базиліці святого Івана на Латерані. Святкові богослуження завершилися процесійною ходою до Папської базиліки Святої Марії Більшої та Євхаристійним благословенням, яке уділив Святіший Отець.


«У Пресвятій Євхаристії, – сказав під час проповіді Бенедикт XVI, – відбувається переміна дарів цієї землі, хліба і вина, яка призначена для того, щоб перемінити наше життя, і, таким чином, започаткувати переміну світу». Папа заохотив замислитися над таїнством Христа, Який віддав Себе за нас на хресті, щоб спасти світ. Цю подію Ісус випередив й увіковічив встановленням Пресвятої Євхаристії, у якій хліб та вино стають Христовими Тілом і Кров’ю, що ламається та проливається за спасіння світу.


Святіший Отець зазначив, що в навечір’я Своїх страстей, Ісус, прославивши та склавши Богові подяку, перемінив значення смерті, назустріч якій Він ішов. З любові прийнявши усі страждання, Він її перемінив у акт дарування. «Це переміна, якої світ найбільше потребує, вона його відкупляє з середини, відкриваючи його на вимір Царства небесного», – сказав Бенедикт XVI, додаючи, що це оновлення світу відбувається через шлях, яким пройшов сам Христос. І саме тому Бог дав світові дар Пресвятої Євхаристії, щоб кожній людині дати можливість спасіння. У християнстві не існує іншої дороги, «все проходить через смиренну та терпеливу логіку пшеничного зерна, яке вмирає, щоб дати життя, логіку віри, яка тихою Божою силою переміщає гори». «Саме тому, – сказав Папа, – Бог хоче і надалі оновлювати людство, історію та всесвіт через цей ланцюг перемін, таїнством яких є Пресвята Євхаристія. Христос, через освячені хліб і вино, у яких дійсно присутні Його Тіло та Кров, перемінює нас, уподібнюючи нас до Себе, Він залучає нас до Свого діла відкуплення, благодаттю Святого Духа вчиняючи нас здатними жити згідно з Його ж логікою дарування, як зерна пшениці, об’єднані з Ним та у Ньому. Таким чином, у борознах історії засіваються та дозрівають єдність і мир, які є метою, до якої ми прямуємо згідно з Божим планом».

 

Щоб краще зрозуміти, що ж відбувається у святому Причасті, слідуючи за словами святого Августина, Святіший Отець пояснив, що коли споживаємо звичайну їжу, наш організм її засвоює, натомість у випадку Пресвятої Євхаристії йдеться про відмінний хліб: «не ми його засвоюємо, а навпаки, він нас, таким чином, ми уподібнюємося до Ісуса Христа, стаємо членами Його тіла, одністю із Ним». «Хто розпізнає Ісуса в освяченій частиці, – сказав Бенедикт XVI, – той розпізнає Його в ближньому, який страждає, голодний чи спраглий, в чужинцеві, нагому, хворому та ув’язненому, він є уважним до кожного і докладає конкретні зусилля для того, щоб допомогти потребуючим. З дару Христової любові походить, отже, наша особлива християнська відповідальність за будування солідарного, справедливого та братерського суспільства».


Джерело: Радіо Ватикан