//

У Польщі все більшою популярністю користуються окультні практики Нью-Ейджу

Сілезький (Польща) центр інформації про секти та психоманіпуляційні групи оприлюднив доповідь, у якій йдеться, що в Польщі все більшою популярністю користуються псевдоекзорцисти . За даними Центру, лише в районі Сілезії діє близько 50–60 різних сект, не тільки релігійних, а й псевдотерапевтичного чи псевдоосвітнього спрямування.

 

О. Томас Франц, координатор Домініканських Центрів Інформації про нові релігійні рухи та секти, розповідає, що зростає цікавість до різних окультних практик, особливо тих, від яких очікують зцілення, а також груп з апокаліптичними очікуваннями кінця світу. Але більша проблема пов'язана з пошуком екзорцистів. Є люди, які свідомо шукають допомоги екзорцистів, але переважно їм потрібна психологічна допомога, – каже священик. – І замість допомоги кваліфікованого психіатра вони потрапляють на сеанс псевдоекзоцизму, що значно погіршує їхній стан.


Треба зауважити, що з погляду Католицької Церкви, екзорцизм може проводити лише священик, що більше, він мусить мати на це дозвіл єпископа.

 

«На жаль Церква ще немає розроблених чітких процедур у ситуації, коли хтось просить екзорцизму. Ідеально було б, якби особа могла пройти кількарівневі консультації, пов'язані з візитом до психіатра, психолога, і, нарешті, священика-екзорциста, які працюють в тісній взаємодії. Бо на практиці екзорцизмом часто хочуть займатися некомпетентні миряни і духовенство, які «відчувають владу», але, на жаль, не бачать Господа Ісуса Христа, і власного нарцисизму».

 

У Польщі, як свідчать результати дослідження, зацікавленість сектами розвивається у бік зацікавленості рухом Нью-Ейдж, «особи часто дезорієнтовані підходом деяких священнослужителів до різних методів зцілення або терапії. Часто вони хочуть бачити їхню чітку позицію і чекають на конкретну допомогу в таких випадках».

 

«Крім того, є давня проблема – це поява груп, які виходять з католицизму і протестантизму, які в своїй побожності опираються на суспільну думку, маніпуляцію, а не формування зрілої віри і релігійного досвіду, що призводить до духовних та емоційно-психічних зловживань під «прикриттям» традиційної церкви. Думаю, бракує формації духовних лідерів і різних спільнот», - говорить о. Томас Франц.

 


За матеріалами: info.wiara.pl