//

У Польщі УЄФА не дала акредитації капеланам

В екуменічній каплиці на Національному стадіоні у Варшаві немає душпастирів. Причина? УЄФА не дала потрібного доступу капеланам. На час Євро-2012 каплиця доступна виключно для гравців, які можуть прийти туди на особисту молитву. І тільки після того як чемпіонат Європи завершиться, у цій каплиці зможуть відбуватися пообідні св.Меси.

 

Для фанатів доступні всі храми по празькій стороні Варшави (за Віслою), а для іноземців визначено святині, де чергують священики готові підправити богослужіння потрібною кожній окремій групі мовою. На першому матчі Польща–Греція зголошень по св.Месу іноземною мовою не було, і це зрозуміло: греки – головно православні. «Зате польські фанати замовляли св.Меси за перемогу польської команди на чемпіонаті, наприклад, у катедрі св.Флоріана, – каже о.Вальчик, душпастир спортсменів. – Цікаво, що такі інтенції подають також і жінки старшого віку».

 

Миряни також із розумінням ставляться до спортивних уподобань своїх пастирів. Як згадує о.Вальчик, одна жінка прийшла з питанням, чи буде св.Меса у п’яницю о 18.00, бо ж розпочинається матч. І сказала, що хоча вона замовила на цей день відправу, то охоче перенесе свою інтенцію на інший день, аби священики могли піти на футбол. Вочевидь Служба Божа відбулася, але факт промовистий.

 

У варшавській парафії Божого Милосердя і св.Сестри Фаустини (вул.Житня) по суботах увечері правиться св.Меса російською. Щоправда, російські фанати там ще не з’являлися, каже о.Хенрик Мартін, керівник російськомовного душпастирства. Росіяни переважно теж православні, але на св.Меси російською мовою люди приходять. «Інформація про російську Службу розійшлася швидко, й ми навіть мали міністранта минулої суботи», – каже о.Мартін. По завершенні чемпіонату російськомовні Меси не зникнуть; їх відправлятимуть по перших суботах місяця.

 

Меси для фанатів і спортсменів у самій Варшаві заплановано, зокрема, у катедрах св.Архангела Михаїла і св.Флоріана мученика (на Празі) – польською, англійською, італійською, іспанською і французькою мовами; а в паллотинській парафії Матері Божої Неустанної Допомоги на Саській Кемпі – німецькою. Крім цього, щонеділі зранку в нижньому храмі санктуарію св.Андрія Боболі (вул.Раковецька) буде св.Меса французькою. Для англомовних фанатів у костелі сестер-візиток (Краківське Передмістя) по суботах і неділях є змога скористатися таїнством сповіді. А чергування сповідників (без відправлення св.Мес) відбуваються у паулінів (костел Святого Духа) і в парафії св.Варвари.

 

Джерело: CREDO